Resepi Sambal Tumis Sardin Tin Ringkas & Sedap

Kalau anda hanya ada bahan-bahan asas atau basic je kat dapur bersama beberapa tin sardin. Jom kita cuba buat resepi sambal tumis yang ringkas ni. Sedap dimakan bersama nasi putih atau pon roti gardenia. Masakan yang diberi nama sambal tumis sardin tin yang sedap. Jom kita tengok bagaimana untuk menyediakan sambal tumis sardin tin ni.


Bahan-bahan nya :

  1. 1 tin sardin - brand ape pon boleh
  2. 1 senduk nasi cili kisar
  3. 1 biji bawang besar - hiris bulat dan leraikan
  4. 1 batang serai - diketuk
  5. 5 biji limau kasturi - perah jusnya
  6. 2 ulas bawang putih - cincang halus
  7. 1 inci halia - diketuk
  8. 2 sudu besar sos cili 
  9. Setengah inci belacan campur 1 sudu besar air dan larutkan
  10. Garam
  11. Gula
  12. Air

Cara-cara nya :

  1. Asiangkan ikan sardin dari sosnya. Panaskan 1/4 cawan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih, halia dan serai hingga harum. Masukkan cili kisar dan sos cili, kacau rata dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau selalu
  2. Tuang sedikit air dan masukkan belacan dan kacau rata. Masukkan 2 sudu besar sos dari ikan sardin tadi dan masak sekejap hingga pekat
  3. Tambah ikan sardin dan bawang besar. Kacau perlahan-lahan
  4. Masukkan jus limau kasturi, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kacau dan biar masak sebentar hingga pekat
  5. Rasa dan jika rasa sempurna boleh matikan api
  6. Hidangkan 
  7. Siap
Selamat mencuba.

0 Response to "Resepi Sambal Tumis Sardin Tin Ringkas & Sedap"

Post a Comment