Bahan-bahan nya :
- 1 tin sardin - brand ape pon boleh
- 1 senduk nasi cili kisar
- 1 biji bawang besar - hiris bulat dan leraikan
- 1 batang serai - diketuk
- 5 biji limau kasturi - perah jusnya
- 2 ulas bawang putih - cincang halus
- 1 inci halia - diketuk
- 2 sudu besar sos cili
- Setengah inci belacan campur 1 sudu besar air dan larutkan
- Garam
- Gula
- Air
Cara-cara nya :
- Asiangkan ikan sardin dari sosnya. Panaskan 1/4 cawan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih, halia dan serai hingga harum. Masukkan cili kisar dan sos cili, kacau rata dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau selalu
- Tuang sedikit air dan masukkan belacan dan kacau rata. Masukkan 2 sudu besar sos dari ikan sardin tadi dan masak sekejap hingga pekat
- Tambah ikan sardin dan bawang besar. Kacau perlahan-lahan
- Masukkan jus limau kasturi, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kacau dan biar masak sebentar hingga pekat
- Rasa dan jika rasa sempurna boleh matikan api
- Hidangkan
- Siap
Selamat mencuba.
0 Response to "Resepi Sambal Tumis Sardin Tin Ringkas & Sedap"
Post a Comment