Bahan-bahan nya :
- 300 gram biji sagu
- 1 cawan gula melaka atau gula merah
- Setegah biji kelapa parut - bahagian lembut sahaja
- Daun pisang - dipotong segi empat sama
- Garam secukup rasa
- Lidi
- 2 helai daun pandan - masuk dalam air kukusan
- Bilas sagu dengan air bersih dan toskan
- Campurkan sagu biji dengan kelapa dan gram. Gaul rata
- Bentukkan daun pisang seperti kon untuk dibuat kelongsong. Masukkan campuran bahan tadi ke dalam kelongsong sehingga separuh penuh.
- Masukkan sesudu ketulan gula melaka atau gula merah
- Masukkan campuran sagu biji tadi untuk penuhi kelonsong
- Lipatkan kelonsong daun pisang. Cucuk batang lidi untuk sematan
- Kukus selama 30 hingga 40 minit
- Sedia untuk dihidangkan
Resepi kuih tradisional yang sangat mudah untuk dibuat. Selamat mencuba.
0 Response to "Resepi Kuih Abuk-Abuk yang paling rare sedap nya"
Post a Comment