Bahan-bahan yang diperlukan :
- 600 gram ikan pari
- Serbuk kunyit - untuk gaul bersama ikan pari
- Garam - untuk gaul bersama ikan pari
- Setengah sudu besar rempah kari ikan
- 1 sudu besar cili kisar
- 3 sudu besar kicap lemak Jalen
- 1 sudu besar kicap manis Jalen
- 1 sudu besar kicap pekat
- Suku sudu teh cuka makan
- 1 biji bawang besar - hiris bulat
- 4 ulas bawang putih - diketuk
- 1 inci halia - hiris
- 1 batang leek - kerat pendek dan rendam
- 1 biji tomato - belah 4
- 1 biji terung biru - hiris serong sederhana tebal dan rendam
- Setengah cawan air
- 1 batang kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 biji cili merah - hiris memanjang
- 1 biji cili hijau - hiris memanjang
- 1 tangkai daun kari - dilurut
- Ikan pari dikerat kecil, perap dengan jus limau kasturi 10 minit, cuci kembali, toskan dan gaul dengan serbuk kunyit dan garam, kemudian goreng hingga masak
- Tak perlu sampai garing, cukup sampai masak sahaja. Kemudian, toskan terung hingga kering dan goreng sampai layu, angkat dan toskan. Ketepikan
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis kayu manis, bunga lawang, halia, daun kari dan bawang putih hingga harum. Masukkan cili kisar dan masak hingga garing. Tambah serbuk kari, kacau rata dan tuang air. Masukkan kicap manis, kicap cair dan kicap pekat. Kacau
- Masukkan ikan, leek dan hirisan bawang besar. Tambah cuka makan dan gaul rata. Masuk hirisan cili merah dan hijau. Masak sekejap hingga leek dan bawang lembut. Akhir sekali masukkan terung dan tomato. Gaul dan masak sekejap
- Matikan api dan boleh la dihidang
Selamat mencuba.
0 Response to "Resepi Ikan Pari masak Kicap yang Senang & Lazat"
Post a Comment