Bahan-bahan nya :
- 400 gram isi kupang - dibersihkan
- 4 papan petai
- 1 biji bawang besar - hiris berangkai
- Setengah sudu besar pes asam jawa
- 2 senduk nasi penuh cili kisar
- Air
- Garam
- Gula
- Bahan-bahan kisar halus :
- 6 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci belacan
Cara-cara nya :
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, tambah cili kisar dan masak hingga cili garing dan pecah minyak. Guna api kecil dan kacau sekali sekala
- Masukkan pes asam jawa dan kacau rata. Tambah isi petai dan sedikit air. Masak hingga petai lembut
- Masukkan kupang dan bawang besar. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula
- Kacau rata dan masak hingga pekat
- Mati kan api dan boleh lah dihidang kan
Masakan ini juga sangat sesuai untuk dibuat lauk nasi putih panas-panas. Selamat mencuba.
0 Response to "Resepi Sambal Tumis Kupang dan Petai"
Post a Comment