Resepi Sambal Tumis Kupang dan Petai

Masakan ini sedap dimakan bersama nasi lemak sebagai sambal nasi lemak. kenapa? sebab dengan manis-manis campur dengan pedas nya sangat la sedap.


Bahan-bahan nya :

  1. 400 gram isi kupang - dibersihkan
  2. 4 papan petai
  3. 1 biji bawang besar - hiris berangkai
  4. Setengah sudu besar pes asam jawa
  5. 2 senduk nasi penuh cili kisar
  6. Air
  7. Garam 
  8. Gula
  9. Bahan-bahan kisar halus :
    1. 6 biji bawang merah
    2. 2 ulas bawang putih
    3. 1 inci belacan

Cara-cara nya :

  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, tambah cili kisar dan masak hingga cili garing dan pecah minyak. Guna api kecil dan kacau sekali sekala
  2. Masukkan pes asam jawa dan kacau rata. Tambah isi petai dan sedikit air. Masak hingga petai lembut
  3. Masukkan kupang dan bawang besar. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula
  4. Kacau rata dan masak hingga pekat
  5. Mati kan api dan boleh lah dihidang kan
Masakan ini juga sangat sesuai untuk dibuat lauk nasi putih panas-panas. Selamat mencuba.

0 Response to "Resepi Sambal Tumis Kupang dan Petai"

Post a Comment