Bahan-bahan yang diperlukan :
- Bahan Doh :
- 2 cawan tepung pulut
- 1 setengah cawan perahan air daun pandan
- Setengah sudu kecil garam
- Bahan Inti :
- 2 cawan kelapa parut muda
- 1 cawan gula merah
- 1 helai daun pandan
- Gula pasir - untuk tambah sedikit manis
- Bahan Kuah :
- 2 setengah cawan santan
- 2 sudu besar tepung beras
- Setengah sudu kecil garam
- 3 helai daun pandan
- Sedikit gula
- Cara penyediaan doh :
- Campurkan garam dengan air pandan dan tuang sedikit demi sedikit ke dalam tepung sehingga menjadi doh yang boleh dibentuk dan melekat di tangan
- Cara penyediaan inti :
- Masak gula melaka dan gula pasir bersama air dan daun pandan hingga gula larut. Masukkan kelapa parut dan dikacau atas api sehingga kering
- Ketepikan dan biarkan sehingga sejuk sebelum dibulat-bulatkan sebesar guli sehingga habis
- Cara penyediaan kuah :
- Campur rata semua bahan bahan, lalu dikacau atas api hingga pekat dalam lebih kurang 10 minit. Tutup api dan ketepikan
- Cara-cara terakhir :
- Ambil sedikit doh dan bulat-bulatkan kemudian dileperkan. Letakkan inti kelapa di dalamnya dan dikelim rapat. Buat sehingga habis dan letak di atas plastik supaya tidak melekat
- Didihkan setengah periuk air bersama daun pandan sehingga mendidih. Kemudian masukkan kuih yang telah dibuat ke dalamnya dan masak sehingga ianya timbul di permukaan
- Angkat, tos dan terus dimasukkan ke dalam kuah
- Siap untuk dihidang kan
Selamat mencuba. Memang nampak panjang langkah-langkah nya. Tapi sebenarnya sangat mudah.
0 Response to "Resepi Kuih Badak Berendam Lazat"
Post a Comment