Resepi Biskut Perancis Meringue Kisses

Jom buat biskut ala-ala coklat hugs kisses



Bahan-bahan yang diperlukan :-  

  • 300 gram Gula kastor 
  • 150 gram Putih telur *3-4 biji telur
  • 1/4 sudu Tartar Krim *jika tiada krim tartar, boleh guna 1/4 jus lemon atau cuka
  • Pewarna makanan *ikut kesukaan masing-masing

Nota: Sukatan gula dengan putih telur bergantung pada berapa banyak kita nak buat. Yang penting sukatan gula mesti dua kali ganda daripada sukatan putih telur.


Cara-cara untuk menyediakan  adalah 

  1. Pertama, masukkan putih telur ke dalam mangkuk mixer. 
  2. Pukulkan Putih Telur bersama Krim Tartar pelahan-pelahan dan tambah tahap kelajuan.
  3. Apabila Putih telur tadi menjadi kembang dan creamy.
  4. Masukkan gula sedikit demi sedikit, pukul  perlahan-perlahan dan tambah tahap kelajuan max
  5. Pukul sampai adunan seakan-akan berkilat.
  6. Bila adunan telah menjadi meringue, apabila diangkat mixer adunannya ‘bertanduk’ dan bila terbalikkan mangkuk pun ia tak jatuh ke bawah.
  7. Sementara itu, Pre - heat kan oven 
  8. Boleh tambahkan pewarna lorekkan pakai lidi sate di bahagian dalam piping bag jika nak buat belang-belang
  9. Seterusnya bolehlah ‘pipe’ kan meringue ikut bentuk yang kesukaan masing-masing pada tray.
  10. Bakar pada suhu 130 darjah c lebih kurang selama 1jam sehingga ia menjadi rangup.
  11. Keluarkan dari oven , biarkan ia sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara. 
  12. Comelkan, bahan-bahan pun senang. 
  13. Selamat mencuba. 












0 Response to "Resepi Biskut Perancis Meringue Kisses"

Post a Comment