Bahan-bahan yang diperlukan :-
- 300 gram Gula kastor
- 150 gram Putih telur *3-4 biji telur
- 1/4 sudu Tartar Krim *jika tiada krim tartar, boleh guna 1/4 jus lemon atau cuka
- Pewarna makanan *ikut kesukaan masing-masing
Nota: Sukatan gula dengan putih telur bergantung pada berapa banyak kita nak buat. Yang penting sukatan gula mesti dua kali ganda daripada sukatan putih telur.
Cara-cara untuk menyediakan adalah
- Pertama, masukkan putih telur ke dalam mangkuk mixer.
- Pukulkan Putih Telur bersama Krim Tartar pelahan-pelahan dan tambah tahap kelajuan.
- Apabila Putih telur tadi menjadi kembang dan creamy.
- Masukkan gula sedikit demi sedikit, pukul perlahan-perlahan dan tambah tahap kelajuan max
- Pukul sampai adunan seakan-akan berkilat.
- Bila adunan telah menjadi meringue, apabila diangkat mixer adunannya ‘bertanduk’ dan bila terbalikkan mangkuk pun ia tak jatuh ke bawah.
- Sementara itu, Pre - heat kan oven
- Boleh tambahkan pewarna lorekkan pakai lidi sate di bahagian dalam piping bag jika nak buat belang-belang
- Seterusnya bolehlah ‘pipe’ kan meringue ikut bentuk yang kesukaan masing-masing pada tray.
- Bakar pada suhu 130 darjah c lebih kurang selama 1jam sehingga ia menjadi rangup.
- Keluarkan dari oven , biarkan ia sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara.
- Comelkan, bahan-bahan pun senang.
- Selamat mencuba.
0 Response to "Resepi Biskut Perancis Meringue Kisses"
Post a Comment