Bahan -bahan yang diperlukan adalah :-
- Penimbang berat makanan *penting
- Parchment paper
- 226 grams Tepung Naik Sendiri
- 160 grams Gula Kastor
- 150 grams Salted Butter, dicairkan dan biarkan sedikit sejuk
- 3 biji telur Gred A
- 100ml Buttermilk
- 1 sudu teh Vanilla Extract
- Parutan Lemon Zest dari 1 biji lemon
- 500 grams buah-buah fresh yang kurang berair contoh ( Strawberry / Blueberry/Peach / Kiwi/Orange Sunkist) dihiris dan digaul dengan 2 sudu besar Gula Kastor.
Cara-cara untuk menyediaannya
- Pertama, Pre-heatkan oven pada suhu 160°C. Gris baking tray saiz 9" dengan butter dan dialas dengan parchment paper.
- Sementara itu, ambil bekas adunan dan masukkan Tepung Naik Sendiri, Gula, Melted Butter, Telur, Lemon zest, Buttermilk dan Vanilla.
- Kacau adunan menggunakan senduk kayu sehingga semua rata dan sebati. Kemudian tuangkan adunan ke dalam baking tray. jangan lupa ratakan permukaan adunan cake.
- Setelah itu, ambil buah yang telah dipotong dan gaul bersama gula halus dan terus susun semua buah tadi atas adunan.
- Setelah selesai susun buah, masukkan tray dalam oven dan dibakar selama 40-50 minit, bergantung pada oven atau hingga cake masak tapi jangan terlebih bakar nanti Cake menjadi kering tidak moist (lembab).
- Sejukkan seketika dan sprinkle dengan gula icing sebelum dihidangkan
Note : Fruit Pastry Cake ini akan lagi sedap selepas dibiarkan semalaman. Untuk menyimpan, simpan dalam bekas kedap udara dengan suhu bilik, untuk kekalkan kelembapannya. Kerana cake ini mengandungi buah-buahan terutama jika gunakan buah dalam tin, jadi ianya akan bertahan hanya lebih kurang 2 hari.
kredit resepi : Suhana, MAHN
0 Response to "Resepi Fruity Pastry Cake yang menawan "
Post a Comment