Resepi Pemanis Mulut Nekbat

Tiba-tiba teringat zaman belajar di Terengganu dulu, banyak kuih yang best-best jual dekat pasar ramadan, semua manis-manis, homemade makcik-makcik tu masak depan mata kita je. Antaranya, Kuih Akok dan Nekbat. Rupa kuih nekbat ini sama dan dibakar seperti kuih bahulu tetapi ia tawar. Kemudian direndam bersama Air Gula.  Jom kita tengok resepi nya dan cara pembuatan ia,










Resepi Nekbat (sira) :  kredit resepi Warisan Pantai Timur

Bahan-Bahan yang diperlukan:-

  • 7 biji Nekbat kering (boleh beli yang dah siap - Kuih Bahulu yang sedikit tawar)
  • 10-12 sudu besar Gula pasir - Kena lebih sebab kuih ni mesti kena manis
  • 2-3 helai Daun Pandan
  • Bunga cengkih
  • Pewarna oren atau ikut kegemaran anda
  • 2 Gelas Air putih

Cara-cara untuk menyediakannya :- 

  1. Masak air diatas dapur.
  2. Masukkan Gula, Bunga Cengkih, Simpulan Daun Pandan dan Pewarna oren.
  3. Apabila, Air Gula dah mendidih, masukkan Nekbat Kering, biar kan ia rendam. jangan dikacau dikhuatiri kuih tu boleh hancur.
  4. Kemudian boleh tutup api dan angkat. 
  5. Senang kan?


Tapi kalau anda nak buat sendiri nekbat kering, anda boleh ikuti cara di bawah ini.

Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Nekbat Kering :-

  • 1kg Tepung Beras
  • 12 biji Telur Ayam
  • 5 helai Daun Pandan
  • Minyak masak * sapu pada acuan  (boleh pakai acuan buat kuih bahulu atau kuih cara)

Cara-cara untuk menyediakannya:


  1. Pertama, Tepung beras di sanggai dengan api sederhana sehingga kering. Biarkan ianya sejuk. 
  2. Kemudian, pukul Telur hingga kembang dan berbuih.
  3. Sementara itu, panaskan acuan dan sapukan acuan dengan minyak . (kalau pakai ketuhar, panaskan suhu 180°c atas dan bawah) 
  4. Kemudian tuangkan sedikit tepung didalam adunan telur sedikit demi sedikit.
  5. Bakar ia hingga kekuning.


0 Response to "Resepi Pemanis Mulut Nekbat"

Post a Comment