Resepi Nekbat (sira) : kredit resepi Warisan Pantai Timur
Bahan-Bahan yang diperlukan:-
- 7 biji Nekbat kering (boleh beli yang dah siap - Kuih Bahulu yang sedikit tawar)
- 10-12 sudu besar Gula pasir - Kena lebih sebab kuih ni mesti kena manis
- 2-3 helai Daun Pandan
- Bunga cengkih
- Pewarna oren atau ikut kegemaran anda
- 2 Gelas Air putih
Cara-cara untuk menyediakannya :-
- Masak air diatas dapur.
- Masukkan Gula, Bunga Cengkih, Simpulan Daun Pandan dan Pewarna oren.
- Apabila, Air Gula dah mendidih, masukkan Nekbat Kering, biar kan ia rendam. jangan dikacau dikhuatiri kuih tu boleh hancur.
- Kemudian boleh tutup api dan angkat.
- Senang kan?
Tapi kalau anda nak buat sendiri nekbat kering, anda boleh ikuti cara di bawah ini.
Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat Nekbat Kering :-
- 1kg Tepung Beras
- 12 biji Telur Ayam
- 5 helai Daun Pandan
- Minyak masak * sapu pada acuan (boleh pakai acuan buat kuih bahulu atau kuih cara)
Cara-cara untuk menyediakannya:
- Pertama, Tepung beras di sanggai dengan api sederhana sehingga kering. Biarkan ianya sejuk.
- Kemudian, pukul Telur hingga kembang dan berbuih.
- Sementara itu, panaskan acuan dan sapukan acuan dengan minyak . (kalau pakai ketuhar, panaskan suhu 180°c atas dan bawah)
- Kemudian tuangkan sedikit tepung didalam adunan telur sedikit demi sedikit.
- Bakar ia hingga kekuning.
0 Response to "Resepi Pemanis Mulut Nekbat"
Post a Comment