Bagi orang Kelantan, etok sudah menjadi satu kudapan yang sama seperti kacang rebus, kacang goreng yang dinikmati ketika bersantai menonton TV atau berkelah. Jom kita tengok bahan-bahan dan cara untuk menyediakan Etok Cili Goreng.
Tetapi kali ini, saya ingin kongsikan cara masakan Etok yang sedikit berkuah.
Bahan-bahan yang diperlukan adalah :-
(bahan-bahan ikut banyak mana korang nak etok itu)
- Etok *ada setengah panggil remis
- Cili kering *dikisar
- Bawang Putih *dikisar
- Bawang Merah *dikisar
- Sedikit halia dan lengkuas *dikisar
- Serai *dikisar
- Mnyak untuk menumis
- Garam dan Gula *secukup rasa
Cara-cara untuk menyediakannya : -
- Pertama, panaskan minyak , tumiskan bahan -bahan sehingga masak
- Tambahkan sedikit air
- Perisakan dengan Garam dan Gula tambahkan asam keping.
- Masukkan Etok, kacau sebati dengan kuah,
- Tutupkan kuali atau periuk seketika untuk biarkan Etok cepat masak , dan kuah sedikit kering.
- Apabila kulit Etok terbuka itu menandakan ia sudah masak
- Sesuai dimakan bersama nasi putih.
- Selamat Mencuba
0 Response to "Resepi Etok Tumis Bercili Manis "
Post a Comment