Jom kita intai bahan-bahan dan cara-cara untuk buat Murtabak mini ini.
Bahan-bahan untuk membuat Inti
- 3 keping Daging Burger atau Daging / Ayam cincang / Sardin *ikut suka nak buat inti apa
- 1 biji Bawang Holand *potong dadu
- 1 ulas Bawang Putih
- 1 sudu besar Rempah Kari Daging *bancuh dengan air
- 1 sudu besar Rempah Kurma *bancuh dengan air
- 3 biji Kentang *potong dadu( rebus hingga lembut)
- Daun Sup/ Bawang
- Setengah Kiub daging/ayam
- Air *secukupnya
Bahan-bahan lain
- Kulit Popia size besar * dipotong dua
- 1 biji Kuning telur * untuk gam kulit popia
- Keping keju *jika mahu terpulang pada individu
- Minyak *untuk menggoreng
Cara-cara untuk menyediakannya :-
- Pertama, tumiskan Bawang Holand sehingga naik bau dan kekuningan
- Masukkan rempah kari dan rempah kurma, tumiskan sehingga pecah minyak
- Kemudian, masukkan Daging Burger yang telah diramas dan dihancurkan (tidak berketul-ketul)
- Selepas itu, masukkan Ubi Kentang yang telah direbus tadi.
- Masukkan hiriskan Daun Sup/Bawang
- Masukkan sedikit air, masukkan setengah kiub pati daging / ayam. Biarkan ia masak hingga kering.
- Akhir sekali, perisakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Sejukkan seketika
Cara-cara untuk membalutnya.
- Potong Kulit popia pada dua , sebab kita nak buat mini murtabak.
- Kemudian, sudukan inti di tengah kulit popia.
- Lipatkan seperti didalam gambar.
- Gamkan dengan kuning telur jika perlu.
- Sedia untuk digoreng. *tidak perlu goreng lama kerana kulit popia nipis, biar agak sedikit kekuningan boleh angkat.
- Jangan lupa, pakai api dapur yang kecil ya.
- Setelah selesai menggoreng, boleh lah dihidangkan bersama sos cili, jika rajin boleh buat kuah kari daging yang simple.
- Selamat mencuba.
0 Response to "Resepi Murtabak Mini Yang Sangat Mudah"
Post a Comment