Jom kita mula.
Bahan-bahan yang diperlukan :-
- 500gram Tepung Beras
- 2 cawan Santan
- 2 biji Telur
- 250gram Ikan Bilis
- 400gram Kacang Dhal / Hijau*rendam dulu semalaman
- Air *secukupnya
- 2 sudu besar Ketumbar
- 2 sudu besar Jintan Manis
- 2 sudu besar Jintan Putih
- 3 ulas Bawang Putih
- 1 inci Kunyit Hidup
- Garam *secukup rasa
- Minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara untuk menyediakannya :-
- Pertama, tumbuk atau kisarkan bahan-bahan berikut ;- Bawang Putih, Kunyit, Ikan Bilis, Ketumbar, Jintan Manis, Jintan Putih .
- Kemudian, masukkan bahan dikisar kedalam Tepung Beras
- Masukkan Santan, Telur, Garam dan Kacau semuanya sehingga ia tidak melekat pada telapak tangan *tidak bergentel
- Tuangkan Kacang Dhal kedalam adunan tepung.
- Sementara itu, boleh panaskan minyak untuk kita menggoreng.
- Setelah minyak panas, leperkan dan serakkan adunan ditepi bahagian kuali
- Goreng sehingga kekuningan.
- Siap dan Simpan kedalam bekas kedap udara.
- Selamat Mencuba
0 Response to "Resepi Rempeyek Tumpi Kacang Hijau"
Post a Comment