Pes ikan Bakar. Nak guna utk siakap ke pari ke semua boleh. Senang cerita semua ikan boleh pakai. Kita kongsi extra sekali dengan cara nak menyediakan sambal air asam untuk di cicah.
Bahan-bahan nya :
1. 2 inchi lengkuas
2. 3 inci halia
3. 5 btg serai
4. 8 bj Bawang merah
5. 1bj bawang holland
6. 1sudu udang kering @ jika xde guna
7. belacan
8. 8 bj cili padi. - boleh tambah kalau nak lg pedas berapi
9. 3 bj cili merah
10. 3 helai limau purut
Cara-cara nya :
1. Blander semua bahan sampai lumat.
2. Tumis dgn minyak yg agak byk, kemudian masukkan cili boh 4-5 sudu.
3. Masukkan garam gula..serbuk perasa + asam keping .
Tumis smpai pecah myk.siapp.!
**nak Bakar ikan, lumur jer atas ikan tu, buh dlm aluminium foil. Balut bagi kemas Bakar atas dapur.
**udang n sotong pon sesuai jgk.
**tahan sehingga 1- 2minggu di luar peti ais.
Sambal Air Asam
Blender dahulu ;
7-10bj cili padi(ikut citarasa nak pedas bubuh lebih)
2bj cili besar(merah)
2bj bwg merah
2sudu Pes asam jawa adabi
1sudu belacan
Garam gula(secukup rasa).
Dah siap blender, Campur dengan bahan hirisan dibawah🏼:
1bj tomato-hiris
3bj cilipadi -hiris
1bj bawang besar-hiris
2bj limau nipis(perahkan)
Gaul semua bagi sebatii
kredit resepi ini kepada Habeebah Md Daud
0 Response to "Resepi buat pes ikan bakar ala kedai seafood "
Post a Comment