Harini kita nak kongsi kan resepi Asia ala-ala Barat. Masakan yang di beri nama "Dry chili prawn with cashew-nut".
Bahan-bahan nya :
1. Udang Yang da dibersihkan (20 ekor)
2. Capsicum 1 biji ( xkisah warna apa Dan ikut suka klau nak tambah lgi )
3. bawang merah 1 biji (siap hiris)
4. Halia sebesar ibu jari ( siap hiris)
5. Cili kering 5 tangkai (potong 2 )
6. Cili merah 2 biji (siap potong)
7. Cili API 8 biji ( ikut suka nk krang tau lbih)
8. Gajus siap goreng ( ikut suka berapa Banyak)
9. Tepung jagung 2 sudu besar mkn
10. kicap manis 4 sudu besar mkn
11. Kicap soya 1/2 sudu besar mkn
12. Perasa Maggi ( bubuh ikut Rasa anda)
13. Air
Cara-cara nya :
1. Goreng udang siap siap dlm API besar 3 minit ,minyak 2 sudu mkn besar
2. Panas Kan minyak
3. Masuk Kan bawang,cili merah,cili API capsicum,cili kering,halia, tumis 5 minit.
4. Masuk Kan kicap,kicap soya,kacau selama 3 minit,
5. Masuk Kan tepung jagung Dan sedikit air
6. Kacau, bagi pekat( ikut kepekatan yg anda mahu) kecik Kan api.buh perasa Maggi,Dan Rasa,jika Rasa dah ok,masukkan udang yg dah di goreng,Gaul 2 minit..masukkan gajus,Gaul. Selama 1 minit.
7. Tutup Api Dan angkat.
8. Siap!!
**Air Dan tepung jagung bubuh ikut citarasa anda.
Selamat mencuba.
Kredit resepi ini kepada burn N roll via masak apa hari ni
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 Response to "Resepi Dry Chilli Prawn with Cashewnuts"
Post a Comment