Resepi Ketam Bercili Chef Wan


Bahan-bahan yang diperlukan:-
1. 5 ulas bawang putih
2. 3 biji bawang merah
3. 1/2 inci halia
4. 1 1/2 senduk cili kisar
5. 1 tbsp sos cili
6. 1 tbsp sos tomato
7. 1 tbsp tauchu
8. 1 biji telur
9. 1 tbsp tepung jagung
10. Minyak bijan
11. Gula

Cara-cara
1. Rebus ketam, toskan dan simpan stok air rebusan
2. Panaskan minyak, Tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang dihiris. masukkan cili kisar. Tumis sehingga cili masak.
3. Masukkan 2 senduk air rebusan ketam, soscili, sos tomato, tauchu dan perasakan dengan gula dan garam.
4. Masukkan telur sedikit demi sedikit sambil kacau.
5.  Masukkan ketam dan letak masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air untuk pekatkan kuah.
Titiskan sedikit minyak bijan.
Tips: 2/3 titis minyak bijan menaikkan aroma
6. Gaul dan tutup api. Hidangkan dengan hiasan daun ketumbar.
7. Makan

0 Response to "Resepi Ketam Bercili Chef Wan"

Post a Comment