Chocolate Chip Vs Chocolate Bar |
Chocolate Chip Vs Chocolate Bar
- Chocolate Chip
- Merupakan kepingan coklat yang dijual dalam pelbagai saiz dan warna
- Biasa digunakan dalam adunan biskut chip coklat, muffin, cupcake, kek dan berbagai lagi
- Mudah dicairkan untuk membuat topping & ganache
- Chocolate Bar
- Didapati dalam perisa dark chocolate, milk chocolate dan white chocolate.
- Saiz yang lebih besar dan berat
- Untuk membuat topping & ganache
Butter Vs Margerin |
Butter Vs Margerin
- Butter
- Dikenali sebagai mentega yang deperbuat dari bahan tenusu
- Diperbuat daripada susu lembu yang di tapai
- Biasa digunakan dalam pembuatan kek, roti, kuih dan masakan. Boleh juga sebagai sapuan
- Mentega mudah cair dan tidak tahan lama. Mesti disimpan didalam peti sejuk
- Margerin
- Dikenali sebagai marjerin yang deperbuat dari lemak sayuran
- Diperbuat daripada lemak sayuran dan air yang di emulsi
- Tahan lama dan boleh disimpan pada suhu bilik
- Pengganti kepada mentega tetapi ada perbezaan dari segi rasa
Baking Powder Vs Baking Soda |
Baking Powder Vs Baking Soda
- Baking powder
- Merupakan agen penaik yang mengandungi soda bikarbonat dan bahan berasid cream of tartar didalam nya.
- Bertindak membebaskan gas karbon dioksida dalam adunan untuk menaikkan atau mengembangkan adunan semasa dibakar
- Biasa digunakan untuk membuat pancake, kek dan muffin
- Baking Soda
- Merupakan agen penaik tulen soda bikarbonat
- Bertindak membebaskan gas karbon dioksida dalam adunan untuk merata dan menyebarkan adunan
- Ada sesetengah resepi memerlukan kedua-dua bahan untuk mendapat tekstur kek yang tinggi dan rata
Kami akan kongsikan lagi bahan yang macam sama tapi tidak serupa di post yang akan datang -> Part 2. Kalau rasa info ini berguna, sila la share dan like facebook page kami. Terima Kasih.
0 Response to "Bahan dapur yang macam sama tapi tidak serupa"
Post a Comment