Mari kami kongsikan macam mana untuk menyediakan Christmas Cookies atau biskut Christmas ini untuk menghadiakan kepada kawan kita yang menyambut atau untuk diri kita sendiri. Mari!
Bahan-bahan :
- 700 gram tepung gandum
- 400 gram mentega
- 300 gram gula halus
- 3 biji kuning telur
- 30 gram susu tepung
- 1 sudu intipati lemon
- ½ sudu baking powder
- Garam halus se cukup nya
- 4 biji putih telur
- 700 gram gula halus
- 3 sudu cuka (4 sdm air jeruk lemon)
- ½ sudu pewarna kuning (boleh la ganti dengan pewarna lain ikot cita rasa)
- ½ sudu intipati lemon
- Kacau kan mentega, gula halus, kuning telur, garam dan intipati lemon hingga rata dan lembut dengan menggunakan mixer.
- Kacau kan tepung, susu tepung dan baking powder kemudian di ayak dan diketepi.
- Masukkan campuran tepung ke dalam pukulan mentega dan kacau kan dengan menggunakan sendok kayu hingga tercampur dan dapat dibentuk.
- Ambil sedikt adunan dan giling di atas plastik hingga ketebalan ½ cm dan betuklah dengan menggunakan cetakan yang anda ingin kan.
- Icing sugar : Pukul telur hingga sebati lalu masukkan gula halus sedikit demi sedikit sampai adunan kaku. Tambahkan cuka ( air jeruk lemon), intipati lemon dan pewarna kuning dan kacau sehingga tercampur rata.
- Susun adunan yang telah direka ke dalam loyang dan panggang dalam oven ber suhu 1800 selama 10 minit.
- Gubah diatas permukaan biskut dengan icing sugar dan hiasi dengan gula warna warni dengan kreativiti anda. Panggang selama 10 minit semula sampai icing sugar kering dan berwarna kuning kecoklatan. Angkat dan sejukkan
- Sudah pon siap
Selamat mencuba. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, boleh lah kemukakan kepada kami. Terima kasih.
0 Response to "Resepi menyedian "Christmas Cookies" atau biskut icing"
Post a Comment