Ramai penggemar ayam disini?. Mari kita kongsikan bersama bagaimana untuk buat Ayam Lemak panggang.
Bahan-bahan:
1. 3 keping peha ayam segar atau ayan ikut citarasa.
2. 1.5 inci halia
3. 1.5 inci lengkuas
4. 1.5 inci kunyit hidup
5. 12 ulas bawang merah atau dua biji bawang besar
6. 4 ulas bawang putih
7. 1 batang serai di hiris2
8. 6 biji cili api & 2 cili merah
2. 1.5 inci halia
3. 1.5 inci lengkuas
4. 1.5 inci kunyit hidup
5. 12 ulas bawang merah atau dua biji bawang besar
6. 4 ulas bawang putih
7. 1 batang serai di hiris2
8. 6 biji cili api & 2 cili merah
Bahan-bahan di atas di tumbuk atau dikisar halus
9. 8 helai daun limau purut
10. 1 helai daun kunyit di hiris2
11. 1/2 sudu teh serbuk jintan putih
12. 150 ml santan pekat
13. 1/2 cawan air
14. 1 kuib knorr ayam
15. Garam & gula secukup rasa
16. Minyak masak untuk menumis
10. 1 helai daun kunyit di hiris2
11. 1/2 sudu teh serbuk jintan putih
12. 150 ml santan pekat
13. 1/2 cawan air
14. 1 kuib knorr ayam
15. Garam & gula secukup rasa
16. Minyak masak untuk menumis
Cara-cara:
1. Panaskan minyak di kuali,
2. Masukan bahan2 yang di kisar halus, tumiskan sebentar, kemudian letak daun limau purut & daun kunyit, 1 kuib knorr ayam, & serbuk jintan putih.
3. Letakan, garam & gula secukup rasa.
4. Tumis hingga aroma nya bangkit, rasa kuah nya.
5. Masukan ayam dan biarkan ia masak letakkan air sedikit dan santan pekat.
6. Tutupkan tudung periok biarkan ayam nya masak setengah masak.
7. Angkat ayam dan panggang di atau baru atau kuali panas.
8. Bila tanda2 panggang timbul secukup nya masukkan semula pada kuah nya, masak hingga ayam masak dan empuk.
9. Sajikan panas2 dengan taburan bawang goreng & salad.
2. Masukan bahan2 yang di kisar halus, tumiskan sebentar, kemudian letak daun limau purut & daun kunyit, 1 kuib knorr ayam, & serbuk jintan putih.
3. Letakan, garam & gula secukup rasa.
4. Tumis hingga aroma nya bangkit, rasa kuah nya.
5. Masukan ayam dan biarkan ia masak letakkan air sedikit dan santan pekat.
6. Tutupkan tudung periok biarkan ayam nya masak setengah masak.
7. Angkat ayam dan panggang di atau baru atau kuali panas.
8. Bila tanda2 panggang timbul secukup nya masukkan semula pada kuah nya, masak hingga ayam masak dan empuk.
9. Sajikan panas2 dengan taburan bawang goreng & salad.
Settled!!
0 Response to "Resepi Ayam lemak panggang"
Post a Comment