Resepi Ayam Masak Merah simple & sedap

Sekarang dah nak masuk bulan 12. Cuti sekolah dah nak start, mesti banyak jemputan kenduri. Tak kesah la kenduri kahwin ke, kenduri ape pon. Tapi lauk yang majoriti di hidangkan adalah ayam masak merah kan?. 


So kali ni kami ingin kongsikan resepi yang tular di internet dan dikongsi kan oleh Ummizaihadi di blog beliau. Mari kita cuba buat ayam masak merah.

Bahan-bahan yang diperlukan : 

1. 1 ekor ayam (Gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit dan goreng separuh masak dan ketepikan) 
2. 2 atau 3 senduk cili kisar yang telah dicampur dengan bawang merah dan bawang putih. 
3. 1/2 botol sos tomato 

Bahan-bahan tumis :  

1. 3 ulas bawang putih (diketuk) 
2. 2 ulas bawang merah (ditumbuk kasar) 
3. 1 inci halia (diketuk) 
4. 2 batang serai (diketuk) 
5. 1 kulit kayu manis 
6. 1 sudu kecil buah pelaga 
7. 2 kuntum bunga lawang 
8. Sedikit gula dan garam 
9. 1 cawan air (untuk kuah) 
10. 1 labu bawang besar (dihiris bulat) 
11. Buah tomato/nenas (ikut suka) 
12. Sedikit daun bawang untuk hiasan 
13. Sedikit minyak untuk menumis


Cara-cara nya :  

1. Panaskan kuali dengan lebihan minyak menggoreng ayam tadi, tumis bawang putih, bawang merah dan halia. 
2. Bila dah wangi, masukkan cili mesin tadi dan kacau. 
3. Masukkan serai, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang. 
4. Kacau dan biarkan cili naik minyak dan garing. 
5. Masukkan air dan kacau. Kalau suka kuah lebih oleh ditambah lagi air. Kacau sebentar. 
6. Masukkan sos tomato tadi dan kacau hingga pekat. 
7. Masukakn gula dan garam secukup rasa. 
8. Bila dah pekat masukkan bawang besar yang dihiris dan ayam goreng tadi. 
9. Masukkan tomato. 
10. Kacau hingga ayam sebati dengan kuah. 
11. Biarkan sedikit pekat dan bolehlah dihidang dan ditabur dengan daun bawang di atasnya.
12. Makan la bersama keluarga sanak saudara atau rakan

Terima kasih kepada Ummi Zaihadi, saya sudah try bulat resepi ini. memang sedap sehingga menjilat jari. hehe.

0 Response to "Resepi Ayam Masak Merah simple & sedap"

Post a Comment