Sumber Google |
- Setengah ekor ayam
- 4 helai daun limau purut
- 1 cawan pati santan
- 1 biji limau nipis - perah jus nya
- Setengah sudu kecil lada sulah
- Garam
- Gula
- Air
- Bawang goreng - hiasan
- Daun Pudina - hiasan
- Bahan-bahan kisar halus
- 8 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- Setengah inci halia
- Setengah inci lengkuas
- 2 biji buah keras - hiris
- 4 biji cili merah
- 8 tangkai cili kering
- 1 inci kunyit hidup
- 2 batang serai - hiris halus
- Setengah inci belacan
Cara-cara menyediakan nya :
- Ayam dipotong ikut suka anda, cuci toskan, kemudian gaul dengan sedikit tepung gandum hingga rata.
- Perap 15 minit, cuci kembali hingga bersih dan toskan. Ketepikan
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan-bahan kisar halus hingga harum, guna api kecil dan kacau sentiasa
- Bila sudah naik minyak, masukkan ayam dan daun limau purut, gaul rata dan masak hingga ayam kecut. Tuang sedikit air, biarkan mendidih
- Kemudian masukkan santan, kacau dan masak dengan api sederhana hingga mendidih
- Tabur sedikit garam dan sedikit gula. Masak hingga kuah pekat sedikit dan ayam masak
- Masukkan jus limau nipis. Masak sekejap
- Padam kan api
- Tabur bawang goreng dan hias dengan daun pudina sebelum dihidangkan
- Siap
Total dengan 10 langkah. Siap sudah 1 lauk tengah hari anda. Selamat mencuba.
0 Response to "Resepi Ayam Masak Kari Kapitan"
Post a Comment