Resepi Ayam Masak Kari Kapitan

Harini kami akan kongsikan resepi ayam masak kari kapitan. Masakan ini sangat sinonim dengan orang peranakan Baba Nyonya. Kari Kapitan ni sangat terkenal di Pula Pinang dan ia salah satu masakan yang tersohor di Pulau Pinang. Kari Kapitan sangat sesuai untuk makan dengan nasi putih atau buat cicau roti gardenia. Mari kami kongsikan resepi ayam masak kari kapitan yang sungguh sedap ini.
Sumber Google
Bahan-bahan yang diperlukan :

  1. Setengah ekor ayam
  2. 4 helai daun limau purut
  3. 1 cawan pati santan
  4. 1 biji limau nipis - perah jus nya
  5. Setengah sudu kecil lada sulah
  6. Garam
  7. Gula
  8. Air
  9. Bawang goreng - hiasan
  10. Daun Pudina - hiasan
  11. Bahan-bahan kisar halus
    1. 8 biji bawang merah
    2. 2 ulas bawang putih
    3. Setengah inci halia
    4. Setengah inci lengkuas
    5. 2 biji buah keras - hiris
    6. 4 biji cili merah
    7. 8 tangkai cili kering
    8. 1 inci kunyit hidup
    9. 2 batang serai - hiris halus
    10. Setengah inci belacan

Cara-cara menyediakan nya :

  1. Ayam dipotong ikut suka anda, cuci toskan, kemudian gaul dengan sedikit tepung gandum hingga rata. 
  2. Perap 15 minit, cuci kembali hingga bersih dan toskan. Ketepikan 
  3. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan-bahan kisar halus hingga harum, guna api kecil dan kacau sentiasa
  4. Bila sudah naik minyak, masukkan ayam dan daun limau purut, gaul rata dan masak hingga ayam kecut. Tuang sedikit air, biarkan mendidih 
  5. Kemudian masukkan santan, kacau dan masak dengan api sederhana hingga mendidih
  6. Tabur sedikit garam dan sedikit gula. Masak hingga kuah pekat sedikit dan ayam masak
  7. Masukkan jus limau nipis. Masak sekejap 
  8. Padam kan api
  9.  Tabur bawang goreng dan hias dengan daun pudina sebelum dihidangkan
  10. Siap
Total dengan 10 langkah. Siap sudah 1 lauk tengah hari anda. Selamat mencuba.


0 Response to "Resepi Ayam Masak Kari Kapitan"

Post a Comment