Sumber Google |
- Setengah atau seekor ayam - Potong 14 atau 12
- 2 batang serai - dititik
- 6 biji limau kasturi - diperah jus
- 4 helai daun limau purut
- 1 cawan susu sejat
- 1 cawan air
- Garam
- Gula
- Bahan-bahan kisar halus
- 8 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 inci lengkuas - dibakar dahulu
- 1 inci halia - dibakar dahulu
- 3 biji buah keras
- 10 biji cili merah
- 5 biji cili padi - kalau tak makan pedas tidak perlu pon tidak mengapa
- 2 batang serai - dihiris halus dahulu
- Setengah inci kunyit hidup - dibakar dahulu
- Daun bawang - potong halus untuk hiasan
- Ayam dicuci bersih, lumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Kemudian digoreng separuh masak - Tos dan angkat dahulu
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus bersama 2 batang serai dititik dan daun limau purut hingga harum dan minyak naik - dalam api sederhana
- Masukkan ayam, gaul rata dan tuang susu sejat dan air. Bila mendidih, masukkan garam secukup rasa dan gula
- Masak hingga pekat dan tambah jus limau kasturi, gaul rata dan biar masak selama 1 ke 2 minit
- Rasa sedikit harus ada rasa masam-masam manis dan haruman serai serta limau kasturi. Jika jika semua sudah ok, boleh matikan api
- Angkat dan hias dengan daun bawang
- Siap!!
Senang sahaja kan. Apelagi, jom la cuba.
0 Response to "Resepi Ayam Masak Serai"
Post a Comment