Resepi Ikan Gurami Goreng bersama Sos Tauchu

peminat seafood terutama nya ikan. Mari lihat bagaimana untuk buat Ikan Gurame Goreng yang lazat.


Bahan-bahan yang diperlu kan : 
  1. 1 ekor ikan gurami - potong
  2. 1 sudu teh air jeruk nipis
  3. Setengah sudu teh garam
  4. 2 putih telur -  bahan celup
  5. 100 gram tepung serbaguna -  bahan pelapis 
  6. Minyak 
  7. Bahan sos Tauchu:
    1. 1 biji bawang putih - cincang halus
    2. 1 biji cili merah besar - buang biji
    3. 2 sudu makan taochu manis
    4. 1 sudu makan kicap manis
    5. Sedikit garam
    6. 150 ml air
    7. 1 sudu teh tepung sagu dan 1 sudu teh air
    8. 2 sudu makan minyak untuk menumis

Cara-cara nya :
  1. Lumur kan ikan dengan air jeruk dan garam
  2. Celup ke bahan pencelup dan gulingkan di bahan pelapis
  3. Goreng di dalam minyak yang sudah dipanaskan sampai masak dan kering
  4. Cara buat sos tauchu
    1. Tumis bawang putih dan cabai merah 
    2. Masukkan taochu dan tumis sampai wangi 
    3. Masukkan kicap manis dan garam & kacau rata 
    4. Tuang kan air
    5.  Masak sampai mendidih
    6. Masukkan tepung sagu untuk memekat kan sedikit kuah. Kacau sampai pekat
    7. padam kan api
  5. Ikan yang sudah siap digoreng tadi dituangkan sos ke atas nya
  6. Siap dan boleh la dihidang
Selamat mencuba.

0 Response to "Resepi Ikan Gurami Goreng bersama Sos Tauchu"

Post a Comment