peminat seafood terutama nya ikan. Mari lihat bagaimana untuk buat Ikan Gurame Goreng yang lazat.
Bahan-bahan yang diperlu kan :
- 1 ekor ikan gurami - potong
- 1 sudu teh air jeruk nipis
- Setengah sudu teh garam
- 2 putih telur - bahan celup
- 100 gram tepung serbaguna - bahan pelapis
- Minyak
- Bahan sos Tauchu:
- 1 biji bawang putih - cincang halus
- 1 biji cili merah besar - buang biji
- 2 sudu makan taochu manis
- 1 sudu makan kicap manis
- Sedikit garam
- 150 ml air
- 1 sudu teh tepung sagu dan 1 sudu teh air
- 2 sudu makan minyak untuk menumis
Cara-cara nya :
- Lumur kan ikan dengan air jeruk dan garam
- Celup ke bahan pencelup dan gulingkan di bahan pelapis
- Goreng di dalam minyak yang sudah dipanaskan sampai masak dan kering
- Cara buat sos tauchu
- Tumis bawang putih dan cabai merah
- Masukkan taochu dan tumis sampai wangi
- Masukkan kicap manis dan garam & kacau rata
- Tuang kan air
- Masak sampai mendidih
- Masukkan tepung sagu untuk memekat kan sedikit kuah. Kacau sampai pekat
- padam kan api
- Ikan yang sudah siap digoreng tadi dituangkan sos ke atas nya
- Siap dan boleh la dihidang
Selamat mencuba.
0 Response to "Resepi Ikan Gurami Goreng bersama Sos Tauchu"
Post a Comment