Gambar google |
- 200 gram daging kisar
- 1 biji bawang besar - potong dadu
- 2 sudu besar rempah kari
- 2 biji cili merah - dihiris
- 1 pokok daun sadri - dihiris halus
- 1 sudu besar minyak untuk menumis
- Garam
Bahan-bahan kuih :
- 1 cawan tepung gandum
- 2 cawan santan
- 1 biji telur
- 1 sudu kecil minyak masak
- Suku sudu kecil garam
- Sedikit pewarna kuning ataupun serbuk kunyit
- 1 helai daun pandan - diikat pendek
Cara-cara nya :
- Sedia kan dahulu inti kuih
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan separuh dari cili merah hiris tadi. Tumis hingga naik bau
- Masukkan rempah kari bersama sedikit air dan ditumis lagi hingga garing
- Masukkan daging kisar dan tumis lagi hingga daging bertukar warna coklat
- Akhir sekali masuk garam dan daun sadri
- Biar sekejap dan tutup api
- Satukan semua bahan-bahan kuih dan dipukul dengan whisk hingga adunan sebati. Kemudian tapiskan
- Sapukan acuan dengan minyak masak menggunakan daun pandan yang diikat tadi
- Panaskan acuan atas api dapur gas hingga minyak itu panas
- Masukkan adunan ke dalam acuan dan letakkan 1 sudu kecil inti daging yang sudah disiapkan tadi di tengahnya bersama sedikit daun bawang dan sehiris cili merah
- Tutupkan acuan kuih dengan tudung periuk dan masak selama 3 ke 4 minit
- Apabila sudah masak, boleh la dihidang kan
- Siap
0 Response to "Resepi Kuih Cara Berlauk yang unik"
Post a Comment