Gambar carian google |
- Lapisan pulut :
- 3 cawan santan cair - santan yang dicampur sedikit air
- 1 sudu kecil garam
- 500 gram beras pulut - rendam 30 minit
- 2 sudu kecil minyak masak
- Daun pandan - simpulkan
- Lapisan pandan :
- 2 cawan santan pekat
- 150 ml pandan extract - blend 20 daun pandan + setengah cawan air
- Air gula special - didihan 2 cawan gula kastor + 1 cawa air + daun pandan
- Adunan telur - blend kan sekali semua bahan-bahan dibawah
- Setengah cawan tepung gandum
- 8 biji telur
- 6 sudu kecil tepung jagung
- Secubit garam
- Beberapa titik pewarna hijau
Cara-cara menyediakan nya :
- Lapisan pulut :
- Campur kan semua bahan lapisan pulut dan kukus selama 20 minit atau masak dalam microwave selama 12 minit. Sementara pulut dikukus, sediakan lapisan pandan
- Lapisan pandan :
- Gunakan api kecil
- Panaskan santan pekat dan pandan extract
- Campurkan sekali dengan air gula special dan adunan telur
- Tidak perlu masak sampai likat, cukup sampai ber wap sahaja.
- Apabila sudah berwap, boleh la tutup api
- Langkah akhir
- Sedia kan loyang, tuangkan lapisan pulut sehingga separuh loyang dengan rata
- Kemudian tuang lapisan pandan tadi di atas lapisan pulut separuh penuh
- Kukus selama 45 minit dengan menggunakan api sederhana
- Cukup 45 boleh la potong petak dan dihidang kan
- Siap!!
**Sedikit tips
- Bungkus penutup kukus dengan kain agar air tak menitik
- Pastikan suhu air kukusan tidak terlalu panas
Selamat mencuba.
Credit resepi asal : Syarifah Ezdiani
0 Response to "Resepi Kuih Seri Muka "
Post a Comment