Resepi Nasi Serai @ Nasi Beringin

Nasi Serai ni sangat popular dan ia sedap dimakan dgn kari kambing atau daging. Jika di makan dengan lauk ayam berempah pon ok.
Gambar dari google

Bahan-bahan yang diperlukan : 
  1. 4 cawan beras biasa/beras siam/basmati
  2. 1 sudu kecil jintan kasar
  3. Setengah biji bawang Holland - Ditumbuk
  4. 4 ulas bawang putih - Ditumbuk
  5. 1 inci halia - Ditumbuk
  6. 6 Batang Serai -  Dititik
  7. 1 helai daun pandan - simpul
  8. 1 sudu Besar butter @ majerin
  9. 4 cawan air - bergantung kepada jenis beras yang digunakan
  10. Setengah cawan susu cair 
  11. 1 kiub ayam
  12. Sedikit gajus -  hiasan & rasa

Cara-cara penyediaan nya :
  1. Panaskan periuk dan cairkan marjerin atau butter, tumis jintan kasar dahulu kemudian diikuti bahan tumbuk dan serai
  2. Tumis hingga ada bau dan wangi - Tak perlu terlalu garing
  3. Masukkan air, kiub ayam ,susu cair dan daun pandan.Biarkan mendidih dahulu
  4. Kemudian masukkan beras - mestilah dicuci dan dibasuh bersih
  5. Masak seperti masak nasi biasa
  6. Bila nasi telah masak, gembur-gemburkan nasi
  7. Hidangkan dengan meletakkan gajus dan daun bawang 
  8. Siap!
Senang je kan. Boleh la fikir-fikir untuk buat nasi serai ni sebagai nasi kenduri rumah anda. 

0 Response to "Resepi Nasi Serai @ Nasi Beringin"

Post a Comment