Nasi Serai ni sangat popular dan ia sedap dimakan dgn kari kambing atau daging. Jika di makan dengan lauk ayam berempah pon ok.
Gambar dari google |
Bahan-bahan yang diperlukan :
- 4 cawan beras biasa/beras siam/basmati
- 1 sudu kecil jintan kasar
- Setengah biji bawang Holland - Ditumbuk
- 4 ulas bawang putih - Ditumbuk
- 1 inci halia - Ditumbuk
- 6 Batang Serai - Dititik
- 1 helai daun pandan - simpul
- 1 sudu Besar butter @ majerin
- 4 cawan air - bergantung kepada jenis beras yang digunakan
- Setengah cawan susu cair
- 1 kiub ayam
- Sedikit gajus - hiasan & rasa
Cara-cara penyediaan nya :
- Panaskan periuk dan cairkan marjerin atau butter, tumis jintan kasar dahulu kemudian diikuti bahan tumbuk dan serai
- Tumis hingga ada bau dan wangi - Tak perlu terlalu garing
- Masukkan air, kiub ayam ,susu cair dan daun pandan.Biarkan mendidih dahulu
- Kemudian masukkan beras - mestilah dicuci dan dibasuh bersih
- Masak seperti masak nasi biasa
- Bila nasi telah masak, gembur-gemburkan nasi
- Hidangkan dengan meletakkan gajus dan daun bawang
- Siap!
Senang je kan. Boleh la fikir-fikir untuk buat nasi serai ni sebagai nasi kenduri rumah anda.
0 Response to "Resepi Nasi Serai @ Nasi Beringin"
Post a Comment