sumber google |
Bahan-bahan nya :
- 2 ke 4 cekak pucuk paku
- 1 biji bawang besar - hiris halus
- 1 biji bawang besar - bahan rencah
- 3 ulas bawang putih - bahan rencah
- 2 biji cili hijau - bahan rencah
- 1 biji cili merah - bahan rencah
- 2 sudu besar ikan bilis -rendam dalam 10 minit, cuci dan toskan - bahan rencah
- Setengah inci belacan - bahan rencah
- 1 sudu kecil garam kasar - bahan rencah
- kicap cair
- Gula
- Setengah cawan air
Cara-cara nya :
- Asingkan daun pucuk paku dari tangakinya, cuci dan toskan
- Tumbuk lumat bahan rencah dan ceduk keluar dari lesung batu. Tuang setengah cawan air dalam lesung, cuci dan ambil airnya (air lesung) dan Ketepikan
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan rencah tadi hingga harum, masukkan air lesung dan bawang besar hiris. Kacau rata
- Bila mendidih, masukkan pucuk paku kemudian besarkan api dan kacau laju
- Tambah secubit gula dan kacau rata. Rasa dan jika kurang masin, tambah kicap cair, kacau lagi dan bila sayur layu, boleh matikan api
- Hidang kan bersama lauk lain dengan nasi putih
Selamat mencuba yer.
0 Response to "Resepi Pucuk Paku Goreng Belacan yang Lazat"
Post a Comment