Bahan-Bahan nya :
- Setengah kg cawan belimbing buluh segar
- Setengah kg cawan cili padi
- 2 cawan ikan bilis yang telah dikopek
- Garam & gula secukup rasa
- 1 cawan minyak masak
- Kicap manis secukup rasa
- 6 ulas bawang merah - 3 Ulas Ditumbuk, 3 Ulas Dihiris Nipis
- 3 ulas bawang putih - ditumbuk
Cara Membuat nya :
- Basuh bersih dan rebuskan belimbing buluh dalam periuk tanpa air dan renehkan dengan api yang kecil sehingga belimbing buluh mengeluarkan airnya sendiri dan mengecut - mengambil masa dalam lebih kurang 3 jam
- Pastikan anda teruskan mengacau setiap 2 minit sehingga air belimbing kering dan belimbing bertukar menjadi warna gelap
- Kemudian, tumbukkan cili padi, 3 ulas bawang merah, ikan bilis, belimbing buluh sehingga separa lumat
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan hirisan bawang merah sehingga berbau wangi
- Masukkan satu persatu bahan yang telah dikisar atau ditumbuk dan gaul rata Kacau perlahan-lahan dari semasa ke semasa
- Setelah separuh garing, tambahkan garam, gula dan kicap secukup rasa
- Teruskan proses kacau mengacau tanpa henti supaya tidak hangus
- Bila dah garing tutupkan api dan sejatkan dengan menggunakan penapis santan untuk toskan minyak. Hidangkan atau boleh disimpan dalam bekas yang sesuai
Sedikit tips :- Sambal ni anda boleh simpan lama, jangan risau
0 Response to "Resepi Sambal Hitam Pahang"
Post a Comment