Resepi Sotong Sumbat

Asyik-asyik ayam je. Tak ayam daging lembut pulak. Ape kate harini kita kongsi kan resepi seafood pulak. Resepi sotong sumbat kegilaan ramai. Jom kita tengok bahan-bahan nya dan cara menyediakan nya.

Bahan-bahan nya :
  1. 8 ekor sotong saiz besar
  2. 1 cawan pulut  - hendaklah di rendam semalam dulu
  3. 1 batang kulit kayu manis
  4. 3 biji buah pelaga
  5. 3 kuntum bunga cengkih
  6. 1 batang serai - Di titik  
  7. 1 sudu makan cili kasar
  8. 1 sudu besar kerisik
  9. 1 sudu kecil gula merah
  10. 1 liter santan
  11. 3 helai daun limau purut
  12. 2 labu bawang besar - di kisar
  13. 1 inci kunyit - di kisar
  14. 1 inci halia - di kisar
  15. garam 

Cara-cara nya :
  1. 1.Bersihkan sotong dan buang tulangnya & Bersihkan kepala buang bahagian hitam
  2. Sumbat tiga suku penuh pulut di dalam perut sotong. Gunakan lidi untuk melekatkan pangkal kepala pada badan sotong. Ketepikan
  3. Tumiskan buah pelaga, bunga cengkih dan kayu manis. Kemudian masukkan serai, bahan kisar, dan cili kasar. Tumis sehingga naik bau
  4. Masukkan santan, gula merah, garam dan sotong
  5. Masak sehingga pulut masak
  6. Angkat dan sedia untuk dihidangkan
Kalau rasa manfaat, jangan lupa untuk share resepi ni. Terima kasih

0 Response to "Resepi Sotong Sumbat"

Post a Comment