Asyik-asyik ayam je. Tak ayam daging lembut pulak. Ape kate harini kita kongsi kan resepi seafood pulak. Resepi sotong sumbat kegilaan ramai. Jom kita tengok bahan-bahan nya dan cara menyediakan nya.
Bahan-bahan nya :
- 8 ekor sotong saiz besar
- 1 cawan pulut - hendaklah di rendam semalam dulu
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 biji buah pelaga
- 3 kuntum bunga cengkih
- 1 batang serai - Di titik
- 1 sudu makan cili kasar
- 1 sudu besar kerisik
- 1 sudu kecil gula merah
- 1 liter santan
- 3 helai daun limau purut
- 2 labu bawang besar - di kisar
- 1 inci kunyit - di kisar
- 1 inci halia - di kisar
- garam
Cara-cara nya :
- 1.Bersihkan sotong dan buang tulangnya & Bersihkan kepala buang bahagian hitam
- Sumbat tiga suku penuh pulut di dalam perut sotong. Gunakan lidi untuk melekatkan pangkal kepala pada badan sotong. Ketepikan
- Tumiskan buah pelaga, bunga cengkih dan kayu manis. Kemudian masukkan serai, bahan kisar, dan cili kasar. Tumis sehingga naik bau
- Masukkan santan, gula merah, garam dan sotong
- Masak sehingga pulut masak
- Angkat dan sedia untuk dihidangkan
Kalau rasa manfaat, jangan lupa untuk share resepi ni. Terima kasih
0 Response to "Resepi Sotong Sumbat"
Post a Comment