Bahan-bahan yang diperlukan :
- 2 keping isi ayam bahagian dada - potong dan hiris memanjang, cuci dan toskan
- Suku cawan cencalok - tapis dan perah sedikit airnya
- 3 helai daun limau purut
- 1 sudu besar cili kisar
- Suku cawan jus asam jawa
- 3 bji limau kasturi - perah jusnya
- 1 sudu teh penuh gula
- 1 biji cili merah - hiris
- 1 biji cili hijau - hiris
- 4 biji bawang merah - hiris halus
- 2 ulas bawang putih - hiris halus
- Suku cawan air
- Bahan-bahan tumbuk halus :
- 7 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3/4 inci kunyit hidup
Cara-cara memasak :
- Panaskan 1/3 cawan minyak, kemudian goreng hirisan bawang merah dan bawang putih hingga menjadi bawang goreng, angkat dan toskan
- Cedok keluar minyak dan tinggalkan dalam anggaran 4 camca besar. Tumis bahan-bahan tumbuk halus hingga harum. Masukkan cili kisar dan masak hingga naik minyak, baru masukkan cencalok, kacau rata dan masak sekejap
- Masukkan hirisan isi ayam, gaul rata dan masak hingga isi ayam berubah warna. Tambah jus asam jawa dan air. Kacau dan masak hingga pekat. Tambah gula, daun limau purut, hirisan cili merah, hirisan cili hijau dan 1/2 bahagian bawang goreng. Gaul rata dan masak hingga kering sedikit
- Akhir sekali masukkan jus limau kasturi, kacau rata dan rasa, jika ok boleh matikan api
- Siap untuk dihidangkan
Selamat mencuba. Masakan yang lazat dimakan bersama nasi putih panas-panas.
0 Response to "Resepi Ayam Masak Cencaluk yang Sedap"
Post a Comment