Bahan untuk menyalut kuih :
- 500 gram kacang hijau
- Basuh dan toskan kacang hijau
- Goreng kacang hijau sehingga kekuningan dan diangkat
- Kisar kacang tadi dengan menggunakan pengisar kering. Kisar sekejap sahaja untuk membuang kulitnya dahulu. Tampi untuk membuang kulit kacang yang tertanggal
- Kemudian barulah kisar kacang tersebut sehingga hancur dan menjadi tepung. Ayak kacang supaya mendapat tepung yang halus. Lakukan mengisar kacang sehingga semuanya habis
- Simpan didalam bekas sebelum digunakan untuk menyalut kuih
Bahan-bahan untuk inti :
- 1 biji kelapa parut
- 200 gram gula melaka atau gula merah
- Setengah cawan gula pasir
- 1 sudu besar tepung gandum
- Garam
- 1 helai daun pandan
- Air
- Masak gula melaka, gula pasir, sedikit garam dan daun pandan bersama air sehingga gula hancur. Angkat dan tapiskan
- Masukkan kelapa,tepung gandum ke dalam air gula tadi. Kacau sehingga inti masak dan sebati. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
- Untuk memudahkan kerja, bulat2kan inti terlebih dahulu dan ketepikan.
Bahan-bahan kuih tepung gomak :
- 500 gram tepung pulut
- Garam
- Air
Cara-cara penyediaan :
- 1. Gaulkan tepung pulut dengan air yang telah dicampur sedikit garam(sesedap rasa) sedikit demi sedikit sehingga adunan sebati/kental . Buat sama macam bancuhan kuih buah melaka.
- Ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan. Masukkan inti dan bulatkan serta leperkan semula.
- Masakkan air, setelah mendidih masukkan kuih dan masak sehingga kuih timbul(naik ke atas) barulah diangkat.
- Kemudian gaulkan dengan tepung kacang hijau sehingga menyaluti kuih dan bolehlah dihidangkan.
Selamat mencuba. Kredit kepada Che Mat sumber resepi.
0 Response to "Resepi Kuih Tepung Gomak @ Gomok"
Post a Comment