Bahan-bahan nya :
- 4 hingga 5 ketul ayam
- 250 ml santan pekat
- 2 helai daun kunyit - dicarik
- 2 biji Kentang - dipotong memanjang
- 1 ke 2 batang Serai - diketuk
- Setengah kiub ayam
- Garam
- 1 ke 2 cawan air
- Bahan-bahan tumbuk :
- 1 ke 2 inci kunyit hidup
- 5 ke 6 biji cili padi merah
- 2 ulas bawang merah
- Rebus kentang sehingga separuh masak kemudian angkat dan ketepikan. Buang air rebusan
- Dalam periuk yang sama, masukkan bahan tumbuk dan santan yang cair. Masukkan ayam, daun kunyit dan serai serta kiub ayam
- Didihkan sehingga ayam masak dengan api perlahan supaya santan tak pecah
- Setelah ayam masak, masukkan kentang yang direbus setengah masak tadi, dan masak sehingga kentang lembut dan empuk - tambah garam secukup rasa
- Akhir sekali tuang santan pekat kedalam masak lemak dan dibiarkan masak sekejap
- Tutup api dan sedia untuk dihidang
- Siap
Selamat mencuba.
0 Response to "Resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi"
Post a Comment