Bahan-bahan nya :
- 400 gram ayam - potong kecil
- 8 ke 10 biji bebola ikan
- 3 ke 4 batang crab stick
- 1 batang saleri - hiris kasar
- 1 kiub ayam "Maggi"
- Bahan kisar halus
- 6 biji bawang merah
- 6 ulas bawang putih
- 6 biji buah keras
- 1 sudu besar lada sulah biji
- 2 inci halia
- Air secukupnya
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- Bihun - rebus
- Hirisan daun sup & daun bawang
- Bawang goreng
- Sambal kicap
- Cili jeruk
- Tauhu - goreng & hiris
Cara-cara nya :
- Pertama sekali, panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan-bahan kisar hingga terbit minyak, masukk ayam dan gaul rata
- Tuang air (anggaran 1500 ml), kiub ayam dan juga saleri, masak dengan api besar hingga mendidih, kemudian kecilkan api, biar mendidih perlahan
- Tambah bebola ikan dan crab stick, masukkan garam secukup rasa dan biar mendidih sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api
- Masukkan bihun kedalam mangkuk yang sesuai, tuang kan kuah
- Tabur hirisan daun sup & bawang bersama bawang goreng dan tauhu
- Siap dan boleh dihidangkan
Selamat mencuba.
0 Response to "Resepi Bihun Pangsit yang Sedap"
Post a Comment