Bahan-bahan nya :
- 800 gram daging batang pinang - potong petak
- 5 biji kentang - belah 4 dan rendam
- 2 biji cili merah - belah 2
- 2 biji cili hijau - belah 2
- Suku cawan jus asam jawa
- 2 sudu besar kerisik
- 1 setengah sudu besar gula melaka
- 4 sudu besar rempah kurma
- 2 sudu besar minyak sapi
- 500 ml pati santan
- 1000 ml santan cair
- Minyak untuk menumis
- Garam secukup rasa
- Bahan kisar halus
- 2 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 1 setengah inci halia
- 1 sudu besar lada hitam biji
- 2 biji cili merah
- 2 biji tomato
- Bahan tumis
- 5 biji bawang merah - hiris
- 2 ulas bawang putih - hiris
- 3 tangkai daun kari - dilurut
- 1 batang kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 4 biji buah pelaga
- 5 kuntum bunga cengkih
- Cuci daging dan toskan. Bancuh bahan-bahan kisar dengan rempah kurma hingga rata
- Panaskan minyak dalam periuk, tambah minyak sapi dan tumis bahan-bahan tumis hingga harum. Masukkan rempah & bahan kisar tadi dan tumis hingga garing dan terbit minyak - guna api kecil
- Masukkan daging dan gaul rata. Masak hingga daging kecut. Tuang santan cair, kacau rata dan masak hingga mendidih. Renih hingga daging lembut. Masukkan kerisik dan kentang. Kemudian tuang santan pekat
- Masak hingga kentang lembut, tambah jus asam jawa, garam dan gula melaka. Biar mendidih dan akhir sekali masukkan belahan cili merah dan hijau. Biar mendidih perlahan hingga kuah sedikit pekat. Rasa dan tambah garam jika perlu
- Mati kan api
- Siap boleh dihidangkan
Lauk ini sangat sedap dimakan bersama nasi putih panas-panas. Tapi pelik kan, resepi ada nama kurma tapi tiada menggunakan kurma. Selamat mencuba.
Kredit resepi - Che Mat
0 Response to "Resepi Kurma Daging kerisik - Dari Che Mat"
Post a Comment