Resepi Daging Goreng Pudina

Ramai yang tidak tahu campuran diantara daging dan daun pudina mencipta rasa yang sangat unik dan sedap. Jom di post kali ini kami kongsikan resepi daging goreng pudina. Resepi ini dikongsi oleh Chef Hanieliza di dalam buku 500 Kompilasi Resepi Chef Hanieliza.


Bahan-bahan nya :

  1. 300 gram daging lembu 
  2. 3 biji bawang merah - dihiris
  3. 1 inci halia - dihiris       
  4. 3 ulas bawang putih - dihiris  
  5. 3 biji buah pelaga 
  6. 2 sudu makan serbuk kurma 
  7. 1 cawan air 
  8. 6 tangkai daun pudina 
  9. 4 biji tomato - dicincang 
  10. 1 biji cili merah - dihiris kasar     
  11. 1 biji cili hijau - dihiris kasar
  12. 1 labu bawang besar - dihiris kasar
  13. 3 sudu makan minyak makan 
  14. Garam secukup rasa 

Cara-cara nya :

  1. Potong daging kecil dan nipis 
  2. Panaskan minyak masak kemudian tumiskan bahan yang dihiris dan buah pelaga sehingga wangi 
  3. Masukkan serbuk kurma dan sedikit air. Masakkan sehingga pecah minyak 
  4. Masukkan daging, air, daun pudina, tomato, dan garam. Masakkan sehingga daging lembut dan pekat 
  5. Masukkan cili merah, cili hijau dan bawang besar. Kacau rata 
  6. Setelah 5 minit, padam kan api
  7. Siap dan boleh dihidangkan
Selamat mencuba yer.

0 Response to "Resepi Daging Goreng Pudina"

Post a Comment