Bahan-bahan nya :
- 1kg tulang kambing - rebus hingga empuk
- 250ml santan kotak
- 2 cawan air rebusan tulang
- 2 biji kentang - buang kulit dan potong dadu
- 3 sudu makan rempah kari daging
- 1 sudu makan serbuk cili
- 6 ulas bawang merah - hiris
- 5 ulas bawang putih - hiris
- 3cm halia - hiris memanjang
- 2 tangkai daun kari
- 2 pokok daun ketumbar - kisar
- Setengah cawan air asam Jawa
- Garam
- Gula
- 4 sudu makan minyak masak
Cara-cara memasak :
- Panaskan minyak, kemudian tumiskan hirisan bawang putih dan merah, halia hingga layu
- Masukkan pula daun kari. Kacau hingga naik bau
- Masukkan rempah kari yang dicampur dengan serbuk cili dengan sedikit air
- Apabila telah pecah minyak, masukkan tulang kambing yang telah direbus dan kentang
- Gaul rata, masukkan pula air rebusan tulang kambing dan air asam Jawa
- Setelah mendidih masukkan daun ketumbar yang telah dikisar, santan, garam dan gula secukup rasa
- Renehkan lebih kurang lima minit, kemudian tutup api
- Sedia dihidangkan
Selamat mencuba.
Kredit Resipi : Shida Yassin
0 Response to "Resepi Kari Tulang Kambing Sedap"
Post a Comment