Resepi Kari Tulang Kambing Sedap

Siapa penggemar daging kambing pasti menggemari masakan ini. Sedap dimakan bersama nasi putih panas dan ulam-ulam dicicah sambal belacan. Jom kita tengok bagaimana untuk menyediakan lauk kari tulang kambing ini.


Bahan-bahan nya :

  1. 1kg tulang kambing - rebus hingga empuk
  2. 250ml santan kotak
  3. 2 cawan air rebusan tulang
  4. 2 biji kentang - buang kulit dan potong dadu
  5. 3 sudu makan rempah kari daging
  6. 1 sudu makan serbuk cili
  7. 6 ulas bawang merah - hiris
  8. 5 ulas bawang putih - hiris
  9. 3cm halia - hiris memanjang
  10. 2 tangkai daun kari 
  11. 2 pokok daun ketumbar - kisar
  12. Setengah cawan air asam Jawa
  13. Garam
  14. Gula 
  15. 4 sudu makan minyak masak

Cara-cara memasak :

  1. Panaskan minyak, kemudian tumiskan hirisan bawang putih dan merah, halia hingga layu
  2. Masukkan pula daun kari. Kacau hingga naik bau
  3. Masukkan rempah kari yang dicampur dengan serbuk cili dengan sedikit air
  4. Apabila telah pecah minyak, masukkan tulang kambing yang telah direbus dan kentang
  5. Gaul rata, masukkan pula air rebusan tulang kambing dan air asam Jawa
  6. Setelah mendidih masukkan daun ketumbar yang telah dikisar, santan, garam dan gula secukup rasa
  7. Renehkan lebih kurang lima minit, kemudian tutup api
  8. Sedia dihidangkan
Selamat mencuba.


Kredit Resipi : Shida Yassin 

0 Response to "Resepi Kari Tulang Kambing Sedap"

Post a Comment