Bahan-bahan nya :
- 2 cawan tepung beras
- Setengah cawan tepung gandum
- Setengah cawan tepung jagung
- 1 cawan gula pasir
- 4 cawan santan - 1 cawan santan pekat campurkan bersama 3 cawan air
- Suku sudu teh garam
- Sedikit pewarna merah dan perisa ros
- Panaskan pengukus dan sediakan loyang berukuran 8 inci. Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Kemudian tutup api
- Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak berbintil
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros
- Masukkan loyang yang telah di sapu sedikit minyak ke dalam kukusan. Tuang 200 ml adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama 5 minit dengan api kuat
- Setelah lapisan pertama masak, tuang 200ml adunan merah. Kukus lagi
- Ulang proses hingga habis 6 lapisan dengan diakhiri dengan lapisan merah
- Setelah siap, boleh la dibiar sejuk sebelum dihidangkan
- Siap
Selamat mencuba yer. Terima kasih
0 Response to "Resepi Kuih Lapis Lembut dan Lazat"
Post a Comment