Resepi Maggi Hailam Sedap

Mee hailam sudah biasa makan. Di kedai pon ada jual. Tapi Maggi hailam memang takda jual di restoran. Masakan ini bukan hanya menukar mi kuning kepada mi maggi. Ia turut datang dengan resepi kuah hailam nya tersendiri. Jom kita tengok resepi maggi hailam ini.


Bahan-bahan yang diperlukan :

  1. 1 paket maggi perisa ayam - asingkan perencahnya
  2. 1 pokok sawi bok choy - asing daun dan pelepahnya, siang berasingan
  3. 1 biji tomato kecil - belah 4
  4. 2 batang kacang buncis - hiris serong
  5. 2 biji bawang merah - hiris
  6. 1 ulas bawang putih - cincang
  7. 1 kelopak kobis cina - hiris
  8. 1 sudu teh sos ikan
  9. 1 setengah sudu besar sambal tumis
  10. 1 sudu besar sos tomato
  11. 1 sudu besar sos cili
  12. 1 biji telur
  13. 1 pack fish cake
  14. 3 cawan air

Cara-cara nya :

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang merah dan putih hingga wangi, tambah sambal tumis, sos tiram, sos cili dan sos tomato, kacau rata dan masak sekejap
  2. Tuang air dan masukkan potongan fish cake dan perisa perencah maggi tadi. Kacau rata. Bila mendidih perlahankan api, masukkan telur, pelepah sawi dan masak dengan api kecil hingga telur mengeras
  3. Tambah kacang buncis, kobis dan daun sawi serta mee maggi, masak hingga mee lembut, tambah sos ikan dan jika kurang kuah tambah sedikit lagi air. Rasa dan jika ok boleh matikan api
  4. Tabur hirisan daun sup dan hidangkan
  5. Siap
Selamat mencuba.

0 Response to "Resepi Maggi Hailam Sedap"

Post a Comment