Bahan-bahan nya :
- 250 gram daging lembu - hiris nipis
- 1 inci halia - hiris
- 2 ulas bawang putih - diketuk
- 8 ekor udang besar
- Setengah batang lobak merah
- 2 batang putik jagung
- 1 pelepah kobis cina
- 1 biji tomato
- 1 batang leek
- 2 ulas bawang putih - cincang halus
- 1 sudu besar sos "hoi sin"
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar kicap pekat
- 3 sudu besar kicap cair
- 1 sudu teh serbuk lada sulah
- Setengah sudu teh cuka makan
- 4 titik minyak bijan
- Gula
- 3 keping mee sanggul
- Hirisan daun bawang/daun sup
- Hirisan cili padi
- Bawang goreng
Cara-cara nya :
- Daging dihiris nipis, cuci dan toskan. Masukkan ke dalam periuk bersama daging, 1 inci halia dan 2 ulas bawang putih kemudian rebus hingga daging lembut
- Asingkan daging dan air rebusannya. Udang dibersihkan. Lobak merah, dibelah 2 dan hiris serong setiap belahan. Leek dihiris halus dan rendam dalam air. Putik jagung dihiris serong, begitu juga kobis cina tadi. Tomato dibelah 6. Ketepikan semua bahan-bahan tadi
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali masukkan minyak bijan, tumis bawang putih dan leek (toskan dulu) hingga harum, masukkan sos tiram dan sos hoisin, kacau rata dan masukkan air rebusan daging (anggaran 1500ml). Tuang kicap cair, kicap pekat dan lada sulah. Masukkan hirisn lobak merah, putih jagung dan udang. Kacau rata dan biar mendidih
- Kemudian masukkan sedikit gula dan cuka. Tambah kobis dan tomato. Biar mendidih dan rasa jika kurang masin, tambah kicap cair sedikit lagi. Bila dah ok boleh matikan api
- Mee sanggul di celur dalam air panas selama 2 minit, toskan. Ambil kuantiti secukupnya dan letak dalam bekas sesuai. Tuang kuah secukupnya bersama isi2nya sekali. Hias dengan hirisan daun bawang/daun sup, cili padi hiris dan bawang goreng
- Siap untuk dihidang
Selamat mencuba.
0 Response to "Resepi Ringkas : Mee Sanggul Kuah Kicap "
Post a Comment