Bahan-bahan nya :
- 1 kg beras Basmathi - cuci dan rendam 30 minit, toskan
- 500 gram daging
- 4 sudu besar kismis
- Setengah cawan bawang goreng
- 2 sudu besar minyak sapi
- 1 setengah sudu teh garam
- 1 batang kayu manis - bahan tumis
- 2 kuntum bunga lawang - bahan tumis
- 6 kuntum bunga cengkih - bahan tumis
- 3 biji buah pelaga - bahan tumis
- Setengah biji pala - diparut
- 1 genggam daun ketumbar
- 2 batang serai - dititik
- 3 helai daun limau purut
- 1 helai daun pandan, disimpul
- 2 helai bay leaf
- 1 liter santan
- Bahan-bahan kisar halus :
- 6 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu besar ketumbar biji
- 1 sudu teh jintan halus
- 1 sudu teh jintan kasar
- 2 cm kunyit hidup
- 2 cm halia
Cara-cara nya :
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis bersama daun pandan, serai, bay leaf dan daun limau purut, masak hingga wangi. Masukkan bahan dikisar halus bersama garam, kacau hingga masak
- Tambah ayam dan gaul rata. Masukkan parutan biji pala dan juga santan. Masak hingga mendidih. Masukkan beras dan kacau hingga rata. Perlahankan api dan masak hingga santan meresap ke dalam beras tadi. Matikan api
- Siapkan kukusan, alas dengan daun pisang atau aluminium foil, lubang-lubangkan bahagian dasarnya. Alih nasi tadi ke dalam kukus, ratakan dan tepek-tepekkan beberapa bahagian nasi dengan minyak sapi, tabur kismis bersama daun ketumbar
- Kukus nasi 30 ke 35 minit lagi atas air mendidih
- Tabur dengan hirisan daun bawang/daun sup dan bawang goreng sebelum dihidangkan
- Siap
Jom kita cuba buat.
0 Response to "Resepi Nasi Kebuli"
Post a Comment