Sumber Google |
- 220 gram cendawan butang jenis segar
- 600 ml air
- 350 ml susu rendah lemak
- 1 kiub ayam - brand Maggi
- 1 biji bawang besar - potong dadu
- 1 ulas bawang putih - cincang halus
- 2 sudu besar mentega
- 1 setengah sudu besar tepung gandum
- Setengah sudu teh serbuk lada hitam
- Garam
- Daun parsley - untuk hiasan
Cara-cara nya :
- Basuh cendawan dan lap kering dengan towel bersih. Asingkan 4 - 5 kuntum cendawan tadi dan didadu sederhana besar. Manakala yang selebihnya, hiris kasar. Ketepikan
- Panaskan mentega dan non-stick wok, masukkan cendawan dan goreng hingga layu. Tambah bawang putih dan bawang besar, goreng hingga bawang besar layu sahaja
- Masukkan tepung dan kacau rata-rata - Gunakan api kecil
- Tuang air dan susu rendah lemak, kacau rata, masukkan kiub pati ayam dan biar mendidih perlahan sambil dikacau kerap hingga kuahnya menjadi sedikit pekat
- Padamkan api dan biar ianya suam. Kemudian kisar halus dan tuang dalam kuali semula
- Masak dengan api perlahan hingga mendidih, masukkan cendawan yang didadu tadi, tambah serbuk lada hitam dan kacau rata
- Masak hingga pekat dan rasa sedikit, kalau kena tambah garam tambah sedikit
- Hidangkan dengan menabur sedikit cincangan daun parsley dan taburan serbuk lada hitam
- Siap!
Siap pon sup cendawan berkrim macam kat kedai western atau PizzaHut. Sup ini sedap dimakan dengan Garlic bread atau roti bawang putih. Selamat mencuba.
0 Response to "Resepi Sup Cendawan Berkrim ala-ala PizzaHut"
Post a Comment