Bahan-bahan nya :
- Bahan-bahan untuk nasi : -
- 4 cawan beras
- 5 ulas bwang putih - tumbuk
- 3 kiub ayam brand knor - ramas hancur
- 2 helai daun pandan - disimpul
- 1 sup bonjot
- 2 bunga cengkeh
- 1 kayu manis
- 2 sudu besar mentega
- 1 batang serai - dtitik
- Halia - tumbuk
- Air
- Bahan-bahan untuk ayam :
- Setengah ekor ayam - cuci bersih
- 5 ulas bawang putih - tumbuk
- Halia - tumbuk
- 1 kiub ayam knor
- Garam
- Air
- Minyak bijan - untuk perapan
- Bahan-bahan untuk sos kicap :
- 4 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu besar madu
- Setengah cawan air rebusan ayam
- 2 sudu besar minyak bijan
- Bahan untuk sos cili :
- 5 cili api merah - tumbuk
- 3 lada besar merah - tumbuk
- Halia - tumbuk
- Garam
- Gula
- Air masak
- Bahan-bahan untuk sup :
- 3 bawang merah - tumbuk
- 2 bawang putih - tumbuk
- 1 sup bonjot
- 3 rempah sekawan
- Halia - tumbuk
- Garam
- Air rebusan ayam
- Minyak - untuk menumis
- Cara-cara menyediakan nasi :
- Basuh beras kemudian tos dan ketepikan dahulu
- Panaskan mentega di kuali
- Masukan bahan tumbuk, sup bonjot, serai, bunga cengkeh dan kayu manis. Tumis semua sampai naik bau
- Masukan beras, gaul rata dalam kuali selama lebih kurang 8 mnit
- Alihkan ke dalam periuk nasi dan tuangkan air secukupnya, daun pandan dan kiub ayam. Kemudian gaul sebati dan masak nasi seperti biasa
- Cara-cara memasak ayam nya :
- Satukan air, bahan tumbuk, kiub ayam dan garam dalam periuk. Kemudian didihkan
- Apabila sudah mendidih, masukan ayam kemudian tutup mengunakan penutup periuk. Tunggu sampai ayam masak - dalam 30-40 minit
- Apabila ayam sudah masak, masukkan kedalam air yang bercampur ais dan rendam dalam 20 minit - proses untuk melembabkan dan melembutkan ayam
- Angkat ayam. Sapukan dan perap ayam dengan minyak bijan secukupnya
- Cara untuk menyediakan sos kicap :
- Campurkan semua bahan-bahan sos kicap dan gaul sebati
- Cara-cara menyediakan sos cili :
- Satu kan semua bahan-bahan sos cili
- Didihkan sementara diatas api sederhana sambil dikacau
- Cara-cara menyediakan sup :
- Panaskan minyak dalam periuk, masukan bahan tumbuk bersama rempah 3 sekawan dan sup bunjut. Tumis sampai naik bau
- Masukkan air rebusan ayam dan gaul sampai mendidih
- perasakan dengan garam
- Langkah terakhir :
- Angkat dan potong ayam
- Skop kan satu cawan nasi yang sudah masak
- Tabur kan bawang goreng dan daun sup keatas sup dan nasi ayam jika mahu
- Siap!!
0 Response to "Resepi Nasi Ayam Hainan Ipoh Mali"
Post a Comment