Bahan-bahan yang diperlukan :
- Beras
- Daun Pandan
- Bahan-bahan gulai ayam :
- 4 labu bawang bombay
- 5 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 3 sudu rempah kari daging
- 1 sudu rempah kerutub
- Kacang panjang - potong
- Terung - potong kecil
- Leher ayam, kaki ayam, sayap dan paha - dipotong kecil
- Santan
- Garam dan kiub ayam
- 1 kerek nisan
- Bahan-bahan ayam goreng harum :
- 1 ekor Ayam - potong kecil
- Garam
- 2 inci kunyit hidup - tumbuk lumat
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu kecil serbuk cili
- Daun kari 3 tangkai
- Bahan-bahan sambal belacan Ala Kak Wok :
- 4 biji cili kering - direbus
- Cili padi
- 2 inci belacan
- 1 labu bawang besar - dibakar
- 1 labu bawang putih - dibakar
- Gula, garam, perasa
- Air asam jawa
Cara-cara nya :
- Tanak beras bersama daun pandan yang disimpulkan
- Cara memasak gulai ayam :
- Blend bawang merah putih halia & lengkuas hingga lumat dan tumis sampai wangi
- Rempah kari & rempah kerutub bancuh dengan air dan gaul pada ayam. Perap sekejap
- Kemudian masukkan kedalam bahan-bahan yang ditumis tadi. Masukkan ayam dan masak ayam empuk. Masukkan santan. Masak sehingga mendidih dan kuahnya sedikit pekat. Masukkan terung dan kacang panjang
- Masuk garam, gula nisan dan serbuk kiub ayam. Masak sekejap
- Cara memasak ayam goreng harum :
- Ayam basuh bersih dan toskan.
- Potong kecil. Lumurkan ayam dengan bahan-bahan lain dan perapkan sekejap
- Goreng ayam dalam minyak terendam sampai sederhana garing
- Toskan dan ketepikan
- Cara menyediakan sambal belacan ala kak wok :
- Blend semua bahan-bahan sambal kemudian masukkan perahan asam limau kasturi berserta dgn kulitnya
- Sediakan pinggan untuk hidangkan nasi, tuangkan gulai ayam keatas nasi.
- Letakkan sedikit ayam goreng dan 1 sudu sambal.
- Siap!!
Selamat mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun
0 Response to "Resepi Nasi Kak Wook yang Berpuaka"
Post a Comment