Resepi Japan Souffle Pancake yang Lazat

Souffle pancake ini sangat sesuai dibuat sarapan pagi atau minum petang. Asal nya daripada Jepun, disini kita olah sikit untuk lidah orang Malaysia atau lagi mudah lidah orang Asia tenggara. Jom kita tengok bagaimana untuk menyediakan souffle pancake yang lazat ini.


Bahan-bahan yang diperlukan :

  1. 4 putih telur
  2. 2 kuning telur 
  3. Satu per tiga cawan tepung gandum
  4. 1 sudu besar serbuk penaik
  5. 2 sudu setengah susu segar
  6. Splash ekstrak vanila
  7. 4 sudu besar gula pasir
  8. Jus lemon
  9. Minyak masak
  10. Bahan-bahan hiasan :
    1. Krim putar
    2. Sirap maple
    3. Gula icing
    4. Mint
    5. Berry
Langkah-langkah nya yang mudah :

  1. Pukul putih telur sehingga betul-betul kembang dan ringan, kemudian masukkan gula pasir dan teruskan pukul sehingga sebati
  2. Dalam mangkuk besar, pukul bersama-sama bahan adunan yang lain. Masukkan sepertiga dari meringue ke dalam adunan pada satu masa
  3. Atas api yang perlahan panas kan minyak dlm kuali, kemudian masak kira-kira 1 cawan adunan pada satu masa. Masak selama 6 minit, kemudian balikkan apabila sedikit kecokelatan
  4. Teruskan masak selama 15 minit 
  5. Padam kan api dan sedia untuk dihias dengan bahan hiasan

Selamat mencuba dan jangan lupa like page kami di facebook -> Resepi Malaya turun-temurun

0 Response to "Resepi Japan Souffle Pancake yang Lazat"

Post a Comment