Bahan-bahan nya :
- Bahan pulut :
- 1 kg beras pulut - direndam semalaman
- 1 liter santan cair
- Secubit garam
- Bahan Inti :
- Setengah biji kelapa parut
- 50 gram udang kering - direndam dan dikisar
- 1 sudu makan serbuk jintan manis - disagat dan dikisar
- 1 sudu makan serbuk jintan putih - disagat dan dikisar
- 2 sudu makan bawang merah - kisar
- 1 sudu makan bawang putih - kisar
- 1 sudu makan bahan kisar halia, serai, lengkuas, kunyit
- 125 gram cili boh
- 125 ml air
- Garam
- Daun pisang
- Cara Penyediaan Pulut :
- Basuh beras pulut bersih dan tos airnya. Kukus pulut setengah masak kemudian curahkan campuran santan bersama garam rata
- Biarkan pulut dikukus lagi sehingga masak dan angkat. Ketepikan sebentar
- Cara Penyediaan Inti :
- Panaskan minyak, kemudian tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga wangi
- Kemudian, masukkan udang kering kisar dan biarkan masak seketika. Masukkan cili boh dan biarkan masak sehingga garing
- Kemudian, masukkan kelapa parut bersama air, gula, garam, serbuk jintan manis, jintan putih serta bahan kisaran halia, lengkuas, serai dan kunyit. Gaulkan rata dan biarkan sedikit kering
- Ambil daun pisang yang sudah dilayurkan kemudian sapukan minyak dan letakkan sesudu pulut panas. Kemudian letakkan inti dan balut kemas
- Kemaskan hujungnya dengan lidi atau staples dan bakar sehingga masak
- Siap untuk dihidang
Sedap dimakan panas-panas waktu sarapan pagi atau minum petang. Selamat mencuba dan sila like FB page kami di Resepi Malaya turun-temurun
0 Response to "Resepi Kuih Pulut Panggang Tersedap di Abad ini"
Post a Comment