Bahan-bahan nya :
- Bahan-bahan Doh :
- 250 gram tepung gandum
- 5 gram yis segera
- 20 gram shortening
- Setengah sudu kecil garam
- 1 sudu kecil baking powder
- 40 gram gula halus
- 1 sudu besar susu pekat manis
- 110 gram air
- Bahan-bahan Inti Kacang Merah :
- 250 gram kacang merah - masukkan ke dalam pressure cooker selama 15-20 minit. lembut
- 1 ketul gula melaka
- 4 sudu minyak masak
- 1 helai daun pandan
- 3 sudu makan tepung gandum
- Garam
- Gula
- Cara Penyediaan Doh :
- Masukkan tepung gandum, yis, shortening, gula dan garam. Uli sedikit demi sedikit dengan dimasukkan air secara berperingkat dan uli selama 15 minit
- Bentukkan doh menjadi bulat dalam anggaran berat 40 gram sebiji doh pau goreng ini. Simpan doh selama 10 minit
- Cara Penyediaan Inti Kacang Merah :
- Masukkan kacang merah tadi ke dalam blender bersama lebihan air rebusan tadi kacang merah. Blend sehingga betul-betul halus. Tambah air jika kuantiti air kurang
- Selepas itu, masukkan ke dalam periuk kacang merah yang siap diblend bersama gula melaka, gula, garam, daun pandan dan baki rebusan air
- Masak sehingga pekat dan tambahkan tepung gandum. Kacau sebati sehingga adunan kacang merah menjadi pekat dan masukkan minyak jagung atau minyak masak. Biarkan sejuk dan gentel menjadi bulat
- Ambil doh yang kita sudah simpan selama 10 minit tadi, tepekkan sehingga menjadi bulat leper
- Masukkan inti kacang merah dan gentelkan menjadi bulat doh pau. Simpan selama 1 jam
- Panaskan minyak pada api sederhana dan goreng sehingga kekuningan
- Toskan minyak dan siap untuk dihidang
Selamat mencuba dan sila like FB page kami di Resepi Malaya turun-temurun
0 Response to "Resepi Pau Goreng Kacang @ Pau Goreng berintikan Kacang Merah"
Post a Comment