Resepi Pulut Kuning yang Lazat

Pulut kuning sangat popular dikalangan rakyat Malaysia. Ada yang sedap, ada yang tak beberapa sedap dan ada juga tak sedap langsung. Jangan risau, resepi yng kami kongsikan ini adalah resepi turun-temurun yang menjanjikan pulut kuning yang sedap. Jom kita tengok bagaimana untuk menyediakan nya.


Bahan-bahan yang diperlukan : 

  1. 500 gram beras pulut
  2. 3/4 sudu teh serbuk kunyit
  3. 1 keping asam gelugor
  4. Disatukan dan dikacau rata
    1. 1 cawan santan cair
    2. 3/4 sudu teh garam
  5. 2 helai daun pandan
  6. 100 ml pati santan - santan pekat

Cara-cara nya :

  1. Cuci beras pulut, kemudian rendam dan masukkan serbuk kunyit dan asam gelugor. Biarkan semalaman atau sekurang-kurang nya 8 jam
  2. Kemudian tos dan masukkan ke dalam loyang
  3. Tuang santan cair, dan masukkan daun pandan. Kukus atas air mendidih selama 15 minit 
  4. Gaulkan pulut tadi. Tuang pati santan, gaul lagi dan sambung kukus 15 minit atau hingga pulut masak
  5. Keluarkan daun pandan dan boleh dihidangkan
  6. Siap
Selamat mencuba. Pulut kuning sedap dihidang bersama sambal atau gulai kari.

0 Response to "Resepi Pulut Kuning yang Lazat"

Post a Comment