Resepi Rendang Ayam Cili Api Nogori

Rendang adalah masakan tradisional Minangkabau - Indonesia yang kemudian menyebar pada masyarakat Melayu, bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya. Masakan ini disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Akan tetapi, rendang sekarang mula popular dengan ayam. Kali ini kami ingin kongsikan resepi rendang ayam cili api dari Negeri Sembilan yang sangat lazat.


Bahan-bahan nya :

  1. Beberapa ketul ayam - ikot hidangan
  2. 3 ulas bawang merah - kisar halus
  3. 3 ulas bawang putih - kisar halus
  4. Setengah biji bawang besar - kisar halus
  5. Setengah inci halia - kisar halus
  6. Setengah inci lengkuas - kisar halus
  7. Setengah inci kunyit - kisar halus
  8. 3 batang serai - kisar halus
  9. 20 biji cili padi - kisar halus
  10. Setengah sudu ketumbar - disangai dan tumbuk
  11. Setengah sudu jintan manis - disangai dan tumbuk
  12. Santan dari sebiji kelapa
  13. Daun kunyit - hiris halus
  14. 1 sudu kecil kerisik
  15. Gula melaka
  16. Garam
  17. Air asam jawa
Cara-cara nya :

  1. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan ketumbar dan jintan. Kacau sebati
  2. Masukkan santan, daun kunyit dan ayam
  3. Setelah separuh kering, masukkan kerisik. Perasakan dengan garam, gula dan asam jawa
  4. Tunggu hingga kuah kering dan bolehlah dihidangkan
  5. Siap
Sedap dimakan bersama nasi putih panas-panas. Selamat mencuba dan jangan lupa untuk like FB page kami di Resepi Malaya Turun-temurun


Kredit Resepi : Resepi Masakan Bonda Tersayang

0 Response to "Resepi Rendang Ayam Cili Api Nogori"

Post a Comment