Resepi Butter Chicken Berkuah @ ayam masak butter berkuah yang lazat

Masakan ini ada 2 cara hidangan nya. Satu dihidang kering tanpa kuah dan rangup, satu lagi dihidang bersama kuah yang pekat atau creamy. Posting kali ini kami ingin kongsikan cara untuk menyediakan ayam masak butter yang berkuah lazat. Jom kita tengok bagaimana untuk menyediakan nya.


Bahan-bahan yang diperlukan :

  1. Bahan-bahan menyediakan ayam :
    1. Setengah cawan tepung jagung
    2. Setengah cawan tepung gandum
    3. 1 sudu kecil garam
    4. 1 sudu kecil lada sulah
    5. Paha ayam
  2. Bahan-bahan kuah butter :
    1. 3 sudu besar mentega
    2. Daun kari
    3. 1 sudu besar cili padi
    4. Setengah sudu besar bawang putih
    5. 100ml susu cair
    6. 1 sudu kecil garam
    7. 1 sudu kecil lada hitam
Cara-cara nya :

  1. Salut ayam bersama tepung gandum, tepung jagung, garam dan lada sulah
  2. Goreng hingga keemasan
  3. Cairkan mentega dan tumis daun kari, cili padi dan bawang putih 
  4. Masukkan susu cair dan didihkan hingga pekat. Kemudian, masukkan garam dan lada hitam
  5. Tutup api dan masukkan ayam yang sudah digoreng
  6. Gaul sehingga rata
  7. Siap untuk dihidang
Sedap dimakan bersama nasi putih panas-panas atau nasi goreng cina. Tak percaya, cubalah. Selamat mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun


0 Response to "Resepi Butter Chicken Berkuah @ ayam masak butter berkuah yang lazat"

Post a Comment