Bahan-bahan nya :
- 800 gram ayam
- 5 biji kentang - belah 4 dan direndam
- 1 cawan terung pipit/terung palembang - dipecah-pecahkan sedikit
- 2 keping asam gelugor
- 1 liter santan cair
- 300 ml pati santan
- 2 batang serai - dititik
- 3 helai daun limau purut
- Garam
- Gula
- Bahan-bahan kisar halus :
- 5 biji cili merah
- 1 biji bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 3 biji buah keras
Cara memasaknya :
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus bersama serai hingga harum. Masukkan kentang dan ayam, gauk rata dan masak hingga ayam kecut. Tuang santan cair
- Apabila mendidih, masukkan terung pipit dan asam gelugor. Masak hingga kentang 3/4 lembut. Tuang pati santan dan tambah garam secukup rasa dan sedikit gula
- Akhir sekali masukkan daun limau purut dan masak dengan api sederhana hingga kentang empuk dan ayam masak
- Rasa dan jika ok boleh matikan api
- Siap dan sedia untuk dihidangkan
Selamat
mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun
0 Response to "Resepi Gulai Ayam Asli daripada Che Mat"
Post a Comment