Bahan-bahan yang diperlukan :
- Bahan A :
- 250 gram mentega
- 80 gram susu pekat manis
- 1 sudu teh rempah kek
- Setengah sudu teh serbuk vanilin
- 80 gram golden syrup
- Bahan B :
- 15 kuning telur
- 3 putih telur
- 120 gram gula kastor
- 80 gram tepung superfine
- 1 sudu besar ovallete
- 20 ml air sejuk
- Bahan C :
- Pewarna kuning
- 150 gram prune - belah 2 dan leperkan
- Mentega cair
- Lenser tin kek berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan
- Putar bahan A pada kelajuan tinggi selama 5 ke 7 minit hingga kembang dan gebu. Ketepikan
- Dalam mangkuk yang lain dan bersih, putar bahan B pada kelajuan sederhana selama 10 minit
- Satukan adunan A dan B, gaul rata dan tambah pewarna kuning. Kacau hingga sebati.
- Panaskan oven pada suhu 180C, gunakan api "grill"
- Sudukan 4 sudu besar adunan ke dalam tin kek, ratakan dan bakar hingga masak. Keluarkan kek, sapu nipis permukaan lapisan dengan mentega cair. Letakkan adunan baru sebanyak 4 camca besar, ratakan dan bakar
- Lakukan proses tadi sehingga lapisan ke-4 atau 5
- Lapisan seterusnya disusun buah prune tadi dan bakar hingga masak - Tidak perlu disapu mentega cair pada permukaan yang ada buah prune
- Buat hingga siap, sejukkan sebentar sebelum dikeluarkan dari tin, biar kek betul-betul sejuk sebelum dipotong
- Siap
Selamat
mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun
0 Response to "Resepi Kek Lapis Prune "
Post a Comment