Resepi Sambal Udang Masak Tempoyak bersama Petai

Jom kita tengok bagaimana untuk menyediakan lauk kegemaran ramai orang Malaysia ini.


Bahan-bahan yang diperlukan :

  1. Bahan kisar
    1. 10 Biji Cili Merah
    2. 15 Biji Cili Padi
    3. 5 Biji Bawang Merah
  2. 5 Sudu besar Tempoyak
  3. 1 Gengam Petai 
  4. 1 Helai Daun Kunyit
  5. 500 Gram Udang
  6. Minyak
  7. Garam
  8. Gula

Cara-cara nya :

  1. Panaskan minyak untuk menumis
  2. Pastikan minyak panas kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar dan tumis sehingga garing
  3. Masukkan 5 sudu tempoyak, 1 gengam petai, 1 helai daun kunyit, dan garam gula secukup rasa
  4.  Masukkan 500 gram udang dan kacau sebati
  5. Biarkan kesemua bahan masak dengan api yang perlahan
  6. Siap 
Selamat mencuba dan jangan lupa untuk like facebook page kami di Resepi Malaya Turun-temurun

0 Response to "Resepi Sambal Udang Masak Tempoyak bersama Petai"

Post a Comment